Отидете към основна версия

2 058 30

НАТО: Русия провокира Алианса

  • нато-
  • русия-
  • алианс-
  • войски

Руското външно министерство веднага заяви, че тези планове нарушават съществуващите вече споразумения

Снимка: АП/БТА

Политиката на Русия е предизвикателство за Алианса и на установения след "Студената война" световен ред. Това е основният извод от съвместната статия на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и командващият съюзническите сили в Европа американски генерал Филип Бридлав, публикувана във вторник във в. „Уолстрийт джърнъл“.

Авторите смятат, че учението „Съюзнически щит“ показва, че Северноатлантическият алианс може да разгърне сили, където и да е на територията на НАТО само за няколко дни при случай на възникване на криза или появата на заплаха за съюзниците.

Учението ще покаже на света, че Алиансът е готов и способен да се справи с всяка новопоявила се заплаха.

„Тези учения са необходими, защото светът се променя. След Студената война за нас започна нова епоха на свобода и демокрация, които се опираха на международно признати норми. През тази епоха имаше безпрецедентно международно сътрудничество, което донесе прогрес на милиарди хора по земното кълбо. Сега на този ред се отправя предизвикателство. На юг от нас Ислямска държава и други екстремистки групи сеят хаос и призовават за извършване на терористични актове от Париж до Тексас, пишат Столтенберг и Бридлав.

От изток Русия налага своята воля на съседите си без да зачита техния суверенитет.

Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че САЩ ще информират страните от Алианса за плановете си да разположат в Европа тежка техника. Това се очаква да стане на насрочената за следващата седмица в Брюксел среща на военните министри.

В . „Ню Йорк таймс“ дори писа, че Пентагонът се готви да създаде на източния фланг на НАТО складове за военна техника, които да помогнат за провеждането на непрекъснати военни учения на ротационна основа. За целта в България, Латвия, Литва, Естноия, Полша, Румъния и вероятно в Унгария може да се разположат около 1,2 хил. единици бронирана техника, сред които са 250 танка Абрамс и БМП Брадли. В плановете влизат и артилерийски системи. Тези оръжия са достатъчни за военна бригада с численост от 3-5 хил. души.

От своя страна в. "Таймс" писа, че американски морски пехотинци вече патрулират в Средиземно море. Те са разположени в стратегическия регион в отговор на заявените амбиции на Путин в Украйна. Американската морска пехота е разположена на британската фрегата HMS Ocean. Планира се в близко бъдеще те да бъдат разположени и на испански, френски и холандски кораби. САЩ вече заявиха готовност да помогнат на ЕС в усилията му да се справи с имигрантския натиск в Средиземно море. 

Руското външно министерство веднага заяви, че тези планове нарушават съществуващите вече споразумения между Кремъл и НАТО. Във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че през 2015 г. Москва ще увеличи своя ядрен арсенал с нови 40 междуконтинетални балистични ракети в отговор на плановете на струпване на войски на Алианса по западната граница на Русия.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини