Отидете към основна версия

2 378 8

Зимбабве иска екстрадирането на мъжа, убил лъва Сесил

  • зимбабве-
  • екстрадирането-
  • лъва

100 000 американци събраха подписка, подкрепяща екстрадирането на зъболекаря Уолтър Палмър

Снимка: БТА/AP

В Зимбабве искат екстрадирането на американския зъболекар, който уби лъва Сесил, съобщи Би Би Си.

Това бе заявено от местния Министър на околната среда Опа Мучингури. Според нея това е необходимо, за да може Уолтър Палмар да отговаря подобаващо на извършените от него незаконни действия. Смята се, че зъболекарят от Минесота е платил $ 50 000, за да може да стреля по лъва Сесил, който в последствие уби.

Палмър твърди, че ловът е бил законен и никой не му е казал, че лъвът е защитен от закона. На пресконференция в столицата  Хараре, Мучингури определи зъболекаря като „чуждестранен бракониер“.

„Беше твърде късно да го заловим, защото когато разбрахме за стореното, той вече беше заминал за своята страна.“, заяви Мучингуруи.

Според нея това, че зъболекарят е използвал арбалет, за да убие лъва е било в противоречие на правилата за ловуване в Зимбабве.  Двама местни също са свързани със смъртта на животното.

Уолтър Палмър се изправи срещу изключително негативно отношение в САЩ, след като стана ясно, че той е убил лъва и дори бе принуден да затвори кабинета си в Минесота. 100 000 души пък подписаха подписка, с която призовават американското правителство да го екстрадира обратно в Зимбабве. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини