Отидете към основна версия

1 014 0

Куба се готви да отвори отново посолството на САЩ в Хавана

  • сащ-
  • хавана-
  • куба-
  • посолство-
  • ембарго

Церемонията е само ден, след като Фидел Кастро отпразнува 89-ия си рожден ден

Снимка АП/БТА

САЩ се готви да отвори отново посолството си в Хавана днес, повече от 54 години, след като то бе затворено. Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще присъства на церемония в кубинската столица, която ще отправи сигнал за затоплянето на отношенията между двете страни, пише Би Би Си.

Куба отвори отново посолството си във Вашингтон миналия месец.

Кубинският лидер Раул Кастро и президентът на САЩ Барак Обама се съгласиха да възстановят отношенията си през декември миналата година.

По-рано бившият кубински лидер Фидел Кастро написа отворено писмо, в което заяви, че САЩ дължи на Куба милиони долари заради търговското ембарго. Ембаргото, наложено преди 53 години, все още предстои да бъде вдигнато. В писмото на Кастро не се споменава нищо за възобновяването на американското посолство.

Хавана казва, че двустранните отношения ще бъдат напълно възстановени, само след вдигането на рестрикциите. В писмото Кастро подчертава, че Куба е отдадена на "добрата воля и мира в нашето полукълбо", но "никога няма да спрем борбата за добруването на всички хора".

Джон Кери ще стане първият държавен секретар на САЩ, посетил Куба през последните 70 години.


Трита морски пехотинци, които свалиха американското знаме за последен път на 4 януари 1961 г. ще го издигнат отново по време на днешната церемония в Хавана. Те вече са пенсионери и прехвърлят 70-те.

"Аз ще се зарадвам да видя този флаг отново да се вдигне и да се развява", каза 78-годишният бивши морски пехотинец Джим Трейси, във видео на Държавния департамент на САЩ.

Церемонията е само ден, след като историческият лидер на кубинската революция Фидел Кастро отпразнува 89-ия си рожден ден. Той отбеляза празника с двама от най-близките си леви съюзници - президентите на Венецуела и Боливия - твърди защитници на комунистическото правителство в Хавана.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини