Last news in Fakti

13 Август, 2015 20:47 1 724 9

Фидел Кастро: Щатите дължат милиони долари на Куба

  • фидел кастро-
  • куба-
  • сащ-
  • милиони-
  • долари-
  • ембарго-
  • джон кери

Търговското ембарго бе наложено от САЩ през 1962 година

Фидел Кастро: Щатите дължат милиони долари на Куба - 1
Снимка: БТА/ AP

Бившият кубински президент Фидел Кастро заяви, че Съединените американски щати трябва да компенсират Куба с милиони долари заради загубите, претърпени в резултат на политиката на Вашингтон.

Бившият лидер на латиноамериканската островна държава, който навърши 89 години, заяви, че американците дължат „много милиони долари“ заради наложеното преди над половин век търговско ембарго.

Думите на Кастро идват ден преди визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който ще отвори отново американското посолство като част от възстановяване дипломатическите отношения между двете страни.

Търговското ембарго, наложено през 1962 година, продължава да е в сила, съобщи Yahoo News. Президентът на САЩ Барак Обама иска Конгреса да вдигне ембаргото, но много републиканци се противопоставят на тази идея. Според тях Куба трябва да подобри репутацията си по отношение на спазване човешките права, а освен това трябва и да предприеме други демократични реформи.

Кастро не коментира посещението на Джон Кери – стъпка, дошла осем месеца след обявяване плановете на Обама и наследника и брат на Кастро Раул за възстановяване отношенията между Хавана и Вашингтон.

През 2006 година Фидел Кастро предаде властта на брат си заради влошеното си здравословно състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Девон

    0 1 Отговор
    Гладен кубинец,милиони долари сънува!!!
  • 2 qankov

    0 0 Отговор
    beden narod no 6tasliv makar da polu4avat obarnato ot kubinsko peso v dolari okolo 30 6tatski dolara
  • 3 onq s konq

    0 3 Отговор
    Що не каже Кастро колко милиони пък струва на САЩ организиране на СВЪХВОЕННА ОТБРАНА след предоставянето на Куба за военна база на СССР?Беше гъмжило от съветски ядрени подводници,което пък даваше самочувствието на тогавашния Н.С.Хрусчов не да размахва пръст от трибуната на ООН,а да удря просташки С ОБУВКАТА СИ по банката за по-голяма тежест на заплахите си към Запада!

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Ненавиждах политиката на СССР, защото беше същата като на САЩ! Куба е суверенна държава и сама може да определя какъв път да хване, а безобразията на САЩ спрямо тази държава са престъпление срещу човечеството. Колко опита за убийства на Кастро правиха? Те ли са боговете, та ще решават кой да живее и кой не?
    Защо не свалят оня идиот в Северна Корея като са големи радетели на справедливостта?
    Пък да обвиняваш Куба, че вкарала САЩ в преразходи за отбрана е равносилно да сметнеш за правилно данъка за "Износване на зъбите", който са плащали българите на турците след като задължително са ги хранили!!!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Имперските държави имат имперска политика!Въпроса е защо Кастро, като си избра СССР за покровител търси пари от Америка?Отговора е че каквото можеше да измъкне от руснаците, той го измъкна !А истината е че то хич не беше малко нефт ,храни.... всяка седмица пристигаше продоволствен танкер от Русия . Сега ако може да измъкне нещо от САЩ ,добре дошло!
  • 6 Рондо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Знаеш ли че този с брадата дето за месия се мисли е искал от Хрушчов да ударят от Куба Америка с А-бомби?Дори руснака се стряска!Такива като този(Кастро)трябва в изолация да се държат.Доживот.

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рондо":

    Това лично ли го чу, защото няма официални документи за съчинението ти?
    Знаеш ли, че генерал Дъглас МакАртър е искал САЩ да използва ядрено оръжие срещу Китай в Корейската война? За това обаче има официални стенограми!!!
    Трябва малко да се мисли, не да се вярва сляпо на пропагандата!!!

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    0 0 Отговор
    Mисленето е полезно , но е трудно !
  • 9 Рондо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Предполагам ще излезе в биографиите на Хрушчов(виж тази от сина му).Омръзна ми вече години да ровя стотици страници за да ви намирам източник,а вие едно си знаете: `лъжа`;`пропаганда`;`фашист`- хайде и вие попрочетете нещо.В момента не си спомням точно,но не съм го измислил или в трамвая чул-от официален инф.източник е.Спомням си и онези декларации на Кастро пред камерите: "не съм марксист,не съм комунист"- и това ли не си видял? Кастро е един отчаян авантюрист на когото му се "получиха нещата"поради политически и исторически предпоставки в региона.Безотговорен авантюрист-с главни букви!