Отидете към основна версия

1 301 0

Обвиниха босненски мюсюлмански лидер за убийства на сърби

  • насер орич-
  • убийства-
  • сребреница-
  • босна и херцеговина

Властите в Швейцария арестуваха Насер Орич през месец юни по искане на Белград за убийствата на сърби в района на Сребреница между 1992 и 1995 г

Прокуратурата в Босна и Херцеговина обвини един от военните лидери на босненските мюсюлмани Насер Орич във военни престъпления за убийството на трима сръбски затворници по време на гражданската война в бившата югославска република, предаде Ройтерс.

Властите в Швейцария арестуваха Насер Орич през месец юни по искане на Белград за убийствата на сърби в района на Сребреница между 1992 и 1995 г.

Неговото задържане предизвика вълнения сред босненските мюсюлмани или бошняци, които го смятат за национален герой. Седмици по-късно той беше екстрадиран в Босна по искане на местната прокуратура, която настояваше той да бъде съден за престъпленията в страната, където е обвинен, че са извършени.

Насер Орич, който организира защитата на Сребреница, е обвинен заедно с войника -бошняк Сабахудин Мухич в убийството на трима сръбски затворници през 1992 г. При прехвърлянето му в Босна Орич е бил разпитан от прокуратурата и след това е пуснат под домашен арест.

Босненските прокурори заявиха, че ще изпратят до Швейцария искане за задържането Елфета Весели, която е обвинена за убийството на сръбско дете по време на гражданската война от 1992 – 95 година.

Това не е първата среща на Насер Орич с правосъдието. Той също беше изправен през 2006 г. пред трибунала в Хага, но беше напълно оправдан по повдигнатите срещу него обвинения. Оправдателната присъда предизвика гнева на официален Белград, който я нарече "гавра", а руското външно министерство директно призова към закриване на трибунала в Хага. Белград заяви, че клането в Сребреница е в отговор на действията на водените от Орич милиции срещу сръбски селища в Босна.

Воюващите страни взаимно се обвиняваха в организиране на етническо прочистване и прогонване населението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини