16 Юни, 2015 18:10 1 041 0

Сръбският президент отмени посещение в Босна заради спор

  • сърбия-
  • босна-
  • президент-
  • визита-
  • дипломатически спор-
  • насер орич

Причината е ареста на Насер Орич, който бе задържан в Швейцария по искане на Сърбия

Сръбският президент отмени посещение в Босна заради спор - 1
Снимка АП/БТА

Президент на Сърбия отмени планирано посещение в Босна на фона на дипломатически спор, който се разрази покрай ареста на бивш босненски мюсюлмански командир, пише АП.

Томислав Николич отмени пътуването си до Сараево, насрочено за днес по искане на Бакир Изетбегович, член на босненския парламент, който заяви, че посещението няма да допринесе за подобряване на "добросъседските отношения."

Молбата на Изетбегович бе провокирана от ареста на Насер Орич, командир в Сребреница през войната в Босна от 1992 г. до 1995 г. Той бе арестуван в Швейцария по искане на Белград обвинения във военни престъпления.

Сърбия твърди, че бившия командир на мюсюлманските войски, между 1992 и 1995 година с други членове на мюсюлманските въоръжени сили е извършил множество атаки срещу сръбски села в региона на Сребреница, за да ги прочисти от сръбското население „чрез сплашване, мъчения и убийства“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: