Отидете към основна версия

2 446 11

Никола Саркози: Нова студена война с Русия е тежка грешка

  • русия-
  • франция-
  • ислямска държава-
  • ес-
  • бежанци-
  • шенген

Бившият президент на Франция призова за преразглеждане на всички споразумения за Шенген, за да може ЕС да се справи с бежанската криза

Снимка: АП/БТА

Бившият президент на Франция Никола Саркози определи като сериозна грешка създаването от Запада на условия за нова Студена война с Русия. Това става ясно от интервю на Никола Саркози за в. „Фигаро“.

Той не пропусна да отбележи, че сътрудничеството с Москва е необходимо за разрешаването на кризата в Сирия и справянето с Ислямска държава.

„Необходимо е да обърнем страницата на тази Студена война с Москва, но това не означава, че е необходимо да се съгласяваме с нея безприкословно или да приемем това, което става в Донецк“, очерта червената линия в политиката спрямо Русия Никола Саркози.

Той посочи, че и Кремъл трябва да даде сигнали, че иска да се върне към нормализация на отношенията й с партньорите й от Стария континент.

„Русия е длъжна да се върне в Г – 8. Тя е длъжна да вдигне ембаргото за внос на месо, така и да започне нов диалог с Русия. Това е от взаимен интерес, отбеляза Саркози.

Бившият президент на Франция призова за преразглеждане на всички споразумения за Шенген, за да може ЕС да се справи с бежанската криза. За целта лидерът на опозицията предлага да се създадат центрове за бежанци в страните по външната граница на Шенген. Освен това ЕС трябва да помогне да се създадат подобни структури и в тези страни, които са извън Шенген, но се намират на пътя на бежанския трафик. По този начин ще се даде възможност на властите да преценят кои бягат да се спасят от насилието или просто са икономически имигранти. Саркози посочи, че за последните Европа не може да даде подслон.

Създаването и дейността на тези центрове трябва да става в тясно сътрудничество с Международния комисариат на ООН за бежанците, отбеляза Саркози.

Той посочи, че европейската политика не трябва да бъде реформирана, тя следва да бъде преработена. Саркози определи призивите на лидера на крайнодесния Национален фронт за нулева миграция като лъжа и срам от гледна точка на човешките ценности.

За овладяването на бежанския натиск е нужно преформулиране на Шенгенското споразумение. Саркози смята, че трябва да се помисли за временното суспендиране на свободното движение на граждани на ЕС в рамките на Шенген, като постулатът за свободното движение на европейците, трябва да остане неприкосновен принцип.

Никола Саркози признава, че Западът е закъснял да се намеси в Сирия. През 2012 г. умерената опозиция е била силна, но е бил пропуснат моментът, а това е довело до оставането на власт на Башар Асад и засилване на влиянието на Ислямска държава. В наши дни умерената сирийска опозиция е отслабена и разпръсната, посочва лидерът на френската опозиция. Бездействието на международната общност накарало все повече сирийци да се чувстват изоставени.

Средиземно море трябва първо да бъде въпрос на европейците. Какво се случва в Сирия ни засяга пряко. Всеки път, когато Европа се е обърнала гръб на Средиземно море, е обърнала гръб на своето бъдеще. Ние нямаме друг избор, освен да се намесим, посочи Никола Саркози.

Той разкритикува решението на президента Франсоа Оланд да изпрати френски самолети на разузнавателна мисия в Сирия. Авиацията без експерти на земята е сляпа, посочи бившият държавен глава. Той препоръчва сирийската опозиция да бъде подкрепена от войски от страните от Персийския залив и Египет, за да се сложи край на кризата. Саркози настоява международната общност да мисли за нормализация на ситуацията в Ирак и Либия, където след свалянето на бившите диктатори не се забелязва прогрес. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: