10 Септември, 2015 10:39 2 432 11

Никола Саркози: Нова студена война с Русия е тежка грешка

  • русия-
  • франция-
  • ислямска държава-
  • ес-
  • бежанци-
  • шенген

Бившият президент на Франция призова за преразглеждане на всички споразумения за Шенген, за да може ЕС да се справи с бежанската криза

Никола Саркози: Нова студена война с Русия е тежка грешка - 1
Снимка: АП/БТА

Бившият президент на Франция Никола Саркози определи като сериозна грешка създаването от Запада на условия за нова Студена война с Русия. Това става ясно от интервю на Никола Саркози за в. „Фигаро“.

Той не пропусна да отбележи, че сътрудничеството с Москва е необходимо за разрешаването на кризата в Сирия и справянето с Ислямска държава.

„Необходимо е да обърнем страницата на тази Студена война с Москва, но това не означава, че е необходимо да се съгласяваме с нея безприкословно или да приемем това, което става в Донецк“, очерта червената линия в политиката спрямо Русия Никола Саркози.

Той посочи, че и Кремъл трябва да даде сигнали, че иска да се върне към нормализация на отношенията й с партньорите й от Стария континент.

„Русия е длъжна да се върне в Г – 8. Тя е длъжна да вдигне ембаргото за внос на месо, така и да започне нов диалог с Русия. Това е от взаимен интерес, отбеляза Саркози.

Бившият президент на Франция призова за преразглеждане на всички споразумения за Шенген, за да може ЕС да се справи с бежанската криза. За целта лидерът на опозицията предлага да се създадат центрове за бежанци в страните по външната граница на Шенген. Освен това ЕС трябва да помогне да се създадат подобни структури и в тези страни, които са извън Шенген, но се намират на пътя на бежанския трафик. По този начин ще се даде възможност на властите да преценят кои бягат да се спасят от насилието или просто са икономически имигранти. Саркози посочи, че за последните Европа не може да даде подслон.

Създаването и дейността на тези центрове трябва да става в тясно сътрудничество с Международния комисариат на ООН за бежанците, отбеляза Саркози.

Той посочи, че европейската политика не трябва да бъде реформирана, тя следва да бъде преработена. Саркози определи призивите на лидера на крайнодесния Национален фронт за нулева миграция като лъжа и срам от гледна точка на човешките ценности.

За овладяването на бежанския натиск е нужно преформулиране на Шенгенското споразумение. Саркози смята, че трябва да се помисли за временното суспендиране на свободното движение на граждани на ЕС в рамките на Шенген, като постулатът за свободното движение на европейците, трябва да остане неприкосновен принцип.

Никола Саркози признава, че Западът е закъснял да се намеси в Сирия. През 2012 г. умерената опозиция е била силна, но е бил пропуснат моментът, а това е довело до оставането на власт на Башар Асад и засилване на влиянието на Ислямска държава. В наши дни умерената сирийска опозиция е отслабена и разпръсната, посочва лидерът на френската опозиция. Бездействието на международната общност накарало все повече сирийци да се чувстват изоставени.

Средиземно море трябва първо да бъде въпрос на европейците. Какво се случва в Сирия ни засяга пряко. Всеки път, когато Европа се е обърнала гръб на Средиземно море, е обърнала гръб на своето бъдеще. Ние нямаме друг избор, освен да се намесим, посочи Никола Саркози.

Той разкритикува решението на президента Франсоа Оланд да изпрати френски самолети на разузнавателна мисия в Сирия. Авиацията без експерти на земята е сляпа, посочи бившият държавен глава. Той препоръчва сирийската опозиция да бъде подкрепена от войски от страните от Персийския залив и Египет, за да се сложи край на кризата. Саркози настоява международната общност да мисли за нормализация на ситуацията в Ирак и Либия, където след свалянето на бившите диктатори не се забелязва прогрес. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европеец

    0 0 Отговор
    Аз нещо не схващам , ако сирийците бягат от Асад могат да идат в ИД . Ако бягат от ИД могат да идат при Асад. Сега изглежда, че тях просто им е по-лесно да виснат на гърба на германците, вместо да се борят за това да оправят държавата си.Като изключим жените и децата останалите дангалаци трябва под строй да ги връщат обратно с по един автомат и под ръководството на европейски (като Лорънс -арабски едно време ) генерали да си оправят държавата. Иначе, ако се държат като овце с тях трябва да се отнасяме като с овце.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 радка пиратка

    0 1 Отговор
    ше са сетите и ак опогледнем по надълбоко политическите ходове ба шахматната дъска ...

    саркози го очакванаказание за тези думи сега потока ще бъде насочен от американците кум франция ..следет и ще видите че имигрантите ще тръгнат към франция

    от гърция чалмите не тръгжат към албания например ..ами кък македония защото макдонците са си с руснаците за сега и не искат нато и сащ

    унгария също е е про руска анти нато , събия също и ето точно на там отиват бежанците

    германия си позволи преди 4 месеца да говори като франция че били грешка санкциите към русия и им с сучва това сега ислямско нашествие

    следете нещата и ще видите какво ще стане с франция

    американските башибузуци с абесни и всичко може да се очаква
  • 3 дедо Стефчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "европеец":

    В тезата ти нема смисъл. Ако избягаш от Асад при Ислямска държава може да те скасят само защото не си се молил горещо 5 пъти на аллах. Ако от Ислямска държава избягаш при Асад могат да те разстрелят по подозрение, че си джихадист, който готви атентат срещу властта... Това е ситуация без изход, освен ако не избягаш в чужбина.... Европа изостави сирийците през 2012 г., когато трябваше да натисне Асад и опозицията да договорят преход на властта. ...

    Коментиран от #6

  • 4 раптор

    0 0 Отговор
    Абе грешка! Не е грешка! В противостоянието се ражда прогреса! Таман и западняците ще си раздвижат мързеливите мозъци, зациклили над своето самодоволство! Великорусите пак ще поведем света!

    Коментиран от #5

  • 5 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "раптор":

    Нас Великорусите вече ни водиха към комунизма !Видяхме какво могат -докараха ни до просешка тояга !А ти като искаш тръгни след муха и знаеш къде ще те заведе !Успех в начинанието!!!
  • 6 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Стефчо":

    Дедо, за къв чеп Асад да предава властта - за да може вместо руски бази и интереси да действат там американски интереси ли? За даможе вместо средствата от продажбата на петрол да поступват в държавата, да ги източват американски и европейски фирми ли? Дори и да е крал Асад, (а той със сигурност се е облаготетелствал лично от власста, ама все пак е сириец и едва ли изнася милиони и милиарди в други държави като великите стратегически "инвеститори") защо трябва той да стане та друг да седне на негово място да краде?

    Коментиран от #8

  • 7 Jacues Y Moineau

    0 0 Отговор
    Няма грешка. Студената война никога не е спирала....само че сега се води с нови методи.
    А иначе бежанската вълна не трябва да е проблем само на Европа. Що американците да не вземат някой друг бежанец?! Нали са "голяма демокрация и мултинационална култура"......И къде е ООН? Нали те трябва да ги решават международните проблеми.
  • 8 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    Какво спечели сирийския народ от вечната и нерушима дружба с Русия?!
    Ако бяха американците там сега всичко щеше да е тихо,спокойно и подредено като в съседна Йордания и ние нямаше да приемаме хиляди бежанци!
    Руснаците винаги след себе си са оставали само проблеми,нисък стандарт и купища старо желязо.

    Коментиран от #11

  • 9 раптър

    0 0 Отговор
    европеец, ти си по зле от азиатец!
  • 10 llk

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "европеец":

    Тея останалите дангалаци са екстремисти, джихадисти, терористи и друга обръснала брадата паплач. Те идват с мисия в Европа. Която много скоро, ще я видите на живо. Така че - да му мисли този който ги пуска. Ако от мен зависеше, редя ги на браздата и по един откос. Да се не мъчат.
  • 11 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Juliy":

    Ми аз нямам проблеми с паметта, нито пък страдам от шизофрения или други подобни разстройства като теб например или други пишещи тука и знам, че проблемите в Сирия и другите страни започнаха през 2011 година когато американците решиха, че трябва да им осигурят "демокрация' и да свалят конкретно Асад.
    Та, преди това нямаше бежанци и проблеми докато руснаците бяха там и мисла, че фактитте сами говорят за това кой какво остава след себе си!
Новини по държави: