Отидете към основна версия

10 Октомври, 2015 19:31, обновена 10 Октомври, 2015 19:31 2 433 5

Хиляди излязоха на протест в Берлин срещу трансатлантическото споразумение

  • трансатлантическото споразумение-
  • ттип-
  • берлин-
  • протест

Според протестиращите Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство е антидемократично

Снимка АП/БТА

Стотици хиляди маршируваха в Берлин в събота в знак на протест срещу планираната сделка за свободна търговия между Европа и Съединените щати, съобщава Ройтерс.

Според протестиращите Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство е антидемократично и ще намали безопасността на хранителните, трудовите и екологичните норми.

„Понастоящем (следобедните часове) в демонстрацията участват около 100 хиляди души. Митингът преминава без инциденти", заяви представителят на полицията. Според него за сигурността по време на мероприятието, което ще продължи до вечерта, се грижат от около 1000 сътрудници на правоохранителните органи.

Организатори - съюз на екологични групи, благотворителни организации и опозиционни партии - заявиха, че над 250 000 души вече са взели участие в митинга срещу сделката за свободна търговия, с около 150 000 повече отколкото са очаквали.

"Това е най-големият протест, който тази страна е виждала в продължение на много, много години", заяви един от организаторите по време на речта си пред протестиращите.

Договорът за ТТИП предвижда създаването на най-голямата в света зона за безмитна търговия с 820 милиона души в нея. Освен САЩ и страните от ЕС в проекта ще бъдат включени Канада, Мексико, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

Общественото недоволство срещу т.нар. Трансатлантическо споразумение на международна търговия се повиши през изминалата година в Германия, заради опасенията на критиците, че пакта ще връчи твърде много власт на големите мултинационални компании за сметка на потребителите и работниците.

АП припомня, че ЕС и САЩ преговарят от 2013 г. за трансатлантическа зона за свободна търговия. Германското правителство начело с Ангела Меркел подкрепя споразумението, твърдейки, че то ще стимулира търговията и световната икономика. Според Меркел ТТИП би помогнало на ЕС окончателно да се възстанови от последиците на дълговата криза.  Но икономическият министър Зигмар Габриел изрази съмненията си по отношение на крайния срок, припомняйки, че през ноември 2016 година има президентски избори в САЩ.

Подобни на берлинския протест ще се проведат и в други европейски държави, включително България.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: