Отидете към основна версия

1 126 2

В Париж се решава бъдещето на световния климат

  • париж-
  • климат-
  • бъдещето

Днес започва световната конференция за климата

Днес започва световната конференция за климата в Париж.

Според Би Би Си участие в нея ще вземат държавните глави на 147 страни, както и представителите на близо 200 държави. Основна цел на срещата е да се постигне общо споразомение за дългосрочното ограничаването на вредните емисии във въздуха.

На събитието ще присъстват общо 40 000 души, като то ще продължи до 11-ти декември. Последната подобна среща беше в Копенхаген през 2009 г., където присъстваха 115 държавни лидери.  Световните лидери ще вземат участие на срещата в Париж в самото й начало, за разлика от срещата в Копенхаген, където те бяха събрани в края на събитието. Според анализаторите това не е дало добър ефект тогава.

Мерките за сигурност във френската столица са изключително затегнати, най-вече заради атентатите от 13-ти ноември. През вчерашния ден десетки хиляди протестираха, искайки взимането на мерки срещу глобалното затопляне, опитвайки се да окажат натиск над световните лидери точно преди срещата. В Лондон близо 50 000 души участваха в демонстративен марш, а в Сидни на подобна проява присъстваха 45 000 души.  В Париж десетки еколози бяха арестувани, след като формираха жива верига на „Площада на Републиката“. Подобния прояви бяха изрично забранени предварително, поради меки за сигурност.

По евентуалното споразумение има известни разминавания, тъй като представителите на САЩ отказват да обвържат евентуално взетите решения с международното право. Това бе подкрепено от Канада, но предизвика недоволството на Франция.

Все пак министърът на вътрешните работи на Франция Лоран Фабиус вече заяви, че над 180 страни са дали обещание, че ще вземат мерки за намаляването на парниковия ефект на своя територия. Според него обаче тези обещания няма да доведат до гораничаването на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий

Богатите държави вече обявиха, че са готови да отделят $ 100 млрд. за справянето с климатичните промени до 2020 г. На този етап обаче няма ясна идея какво ще се предприеме след този период. Все пак очакванията са, че сделка най-вероятно ще бъде постигната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: