Отидете към основна версия

1 145 1

Ще направи ли Камерън сделка с ЕС?

  • дейвид камерън-
  • сделка-
  • ес

Британците, които са „за“ и „против“ излизането на Великобритания от ЕС са с равни позиции

Британският премиер Дейвид Камерън би могъл да направи сделка с ЕС по-рано отколкото се предполагаше, за да се предотврати т.нар. „Brexit“, т.е. излизането на Великобритания от ЕС.

До две седмици може да се стигне до споразумение с държавните и правителствените ръководители на ЕС, съобщи президентът на ЕС Доналд Туск за в. Зюддойче цайтунг като визира срещата на върха на 17 и 18 декември. „Неговото и моето мнение е, че през декември е по-добре, отколкото през февруари“, заявява Туск.

Камерън обяви, че до края на 2017 г. ще даде възможност на британските граждани да гласуват за излизането на Великобритания от ЕС. Една сделка с ЕС, при която се правят отстъпки на Лондон, би могла да предотврати това. Камерън иска да се откажат социални помощи на новодошлите във Великобритания от другите страни-членки на ЕС.

Освен това той иска Лондон да не бъде в неравностойно положение спрямо страните от еврозоната, както и преразпределение на областите на компетентност между Брюксел и националните парламенти. Междувременно опозиционната лейбъристка партия започна кампания за оставането на Великобритания в ЕС. Едно излизане от ЕС би навредило много на работниците, бизнеса и университетите. Социологическите проучвания в момента показват, че привържениците и противниците на излизането на Великобритания от ЕС са с равни позиции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: