Отидете към основна версия

2 756 10

Ердоган: Без Анкара в Багдадската коалиция

  • турция-
  • русия-
  • сирия

Турция няма да влезе в създадената в Багдад коалиция между Русия, Иран, Ирак и Сирия.

Това разкри в интервю за телевизия „Ал Арабия” турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той уточни, че това се дължи на присъствието в нея на Сирия. Ердоган посочи, че Анкара не признава легитимността на управляващия режим в Дамаск.

Турският президент потвърди, че е получил покана от руския си колега Владимир Путин да се присъедини към Багдадската коалиция и нейните цели за борба с Ислямска държава.

Аз казах на президента Путин, че не мога да седя до ръководителя на режима- Башар Асад, чиято законност не признавам, коментира Ердоган.

Относно кризата в Ирак, турският президент заявява, че турските сили в момента тренират иракчани в лагер близо до Мосул. Това е станало след молбата и със знанието на иракските власти. Въпреки това той не казва дали тези сили ще бъдат изтеглени.

Турският президент изрази надежда, че "разногласията с Техеран няма да повлияят на добросъседските отношения на двете държави".

Ердоган отбеляза, че е крайно разтревожен от обстановката в Сирия и Ирак, както и от заплахата от разцепление в Близкия Изток по конфесионален принцип.

Трябва да се противопоставим на този заговор.  Общият ни източник е ислямът и трябва да преодолеем всички трудности, за да стане ислямът по-силен, призова Ердоган.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: