Отидете към основна версия

1 908 11

Израел обвини Турция, че купува петрол от ИД

  • израел-
  • турция-
  • петрол-
  • ислямска държава-
  • моше яалон

Яалон заяви още, че Турция позволява на джихадисти да преминават от Европа към Сирия и Ирак и обратно

Израел се присъедини към държавите, които посочиха с пръст Турция и я обвиниха, че купува петрол от групировката Ислямска държава, като по този начин финансира дейностите на екстремистите, съобщи Би Би Си.

Пред репортери в Атина, министърът на отбраната на Израел Моше Яалон заяви, че ИД "се радва на турски пари за петрол от много, много дълго време."

Това твърдение може да провали опитите да се затоплят отношенията между двете страни след години на отчуждение, коментира Ройтерс.

"Зависи от Турция, от турското правителство, турското ръководство, да реши дали иска да бъде част от някакво сътрудничество в борбата срещу тероризма. Досега, това така и не се случи“, каза Моше Яалон след среща с гръцкия си колега Панос Каменос.

„Както знаете ДАЕШ (Ислямска държава) се радва на турски пари за петрола си от много, много дълъг период от време. Надям се на това да бъде сложен край“, заяви още той.

Яалон също така твърди, че Турция "позволява на джихадисти да преминават от Европа към Сирия и Ирак и обратно".

Турция отрича да се е възползвала от контрабандния петрол на ИД. Държавният департамент на САЩ наскоро отхвърли руските обвинения за турска правителствена намеса в делата на ИД, но говорителят на Държавния департамент заяви, че контрабанден петрол на ИД  пристига в Турция през посредници.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: