Отидете към основна версия

2 406 8

Светът настръхна срещу Северна Корея

  • светът-
  • настръхна-
  • северна корея

Редица държави осъдиха изстрелването на ракета-спътник от Пхенян

Снимка: БТА/AP

Изстрелването на ракета-носител от Северна Корея е пряко нарушение на 5 от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това бе заявено от генералния секретар на ООН Йенс Столтенберг, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Той подчерта, че и петте резолюции призовават Северна Корея да прекрати всички дейности, свързани с нейната програма за балистични ракети. В това число влиза и прекратяването на ядрените опити в страната и всяко изстрелване на технологии, свързани с балистични ракети.

„НАТО продължава да настоява властите в КНДР да се съобразяват с международното право.

Те трябва да се въздържат от каквито и да било последвали провокативни действия“, заяви Столтенберг.

Британският премиер Филип Хамънд заяви, че ще разговаря със своите партньори от Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, с които да обсъдят евентуалния отговор на изстреляната от Пхенян по-рано днес ракета-носител. Според него действията на КНДР продължават да представляват заплаха за регионалната и международната сигурност.

Германия определи действията на Пхенян като „безотговорна провокация“. Външният министър Франк – Валтер Щайнмайер заяви, че страната за пореден път е пренебрегнала предупрежденията на международната общност. Френският президент Франсоа Оланд призова за бърза реакция по случая от страна на международната общност и Съвета за сигурност.

Говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун също осъди действията на Пхенян. Той подчерта, че те нарушават международните закони. Действията бяха осъдени и от италианския външен министър Поло Дженитони.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Обезглавиха армията на Северна Корея

    Обезглавиха армията на Северна Корея. По заповед на лидера на страната Ким Чен-ун е екзекутиран началника на генералния щаб на армията, съобщи Ей Би С ...
    10.02.2016
    25 797
    16