Отидете към основна версия

4 349 20

Ахмед Доган и Делян Пеевски със забрана да влизат в Турция

  • ахмед доган-
  • делян пеевски-
  • турция

Новината е потвърдена от турското посолство

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от партията Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция, съобщи Star.

Според медията  мярката срещу Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет". Припомня се, че бившият лидер на ДПС Лютви Местан държа реч в Народното събрание, в която призова НАТО и България да подкрепят Турция в конфликта с Русия. В нея почетният председател на партията определи позицията на Местан като "политическа грешка" и допълни: "Докато аз бях начело на партията, не позволих на ДПС да бъде пета колона на друга държава."

Турските медии пишат още зад свалянето на Местан от поста му стои и депутатът Делян Пеевски.

Малко по-късно Ахмед Доган определи изказването като политическа грешка и Местан бе отстранен от своя пост.

„Сабах“ припомня материала на германското издание „Шпигел“, което определя Пеевски като „айсберг на корупцията“. Турското издание отбелязва, че депутатът извършва контрабанда на цигари в Турция от България. От там допълват, че след свалянето на руския самолет медиите на Пеевски са пускали материали, чиято цел е било турското посолство в България.

„Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на  бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт, гласи официалното съобщение на посолството“, се казва в съобщение на турското посолство в София, цитирано от БНР.

Към момента очакваме да получим официално потвърждение от официален орган за забраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски да пътуват в Турция. Това каза пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ДПС Четин Казак. По думите на Казак, той се е запознал от електроните медии с този казус и за това му трябва време да се запознае в детайли с истинността и мотивите за тази забрана, ако има подобно решение. „Към момента очакваме да получим официално потвърждение от официален орган, разполагаме само с медийни публикации”, обясни още той и каза, че единственият меродавен източник, който би им дал основание да коментират е официален акт на компетентен орган. Съпредседателят на ДПС заяви, че този официален акт трябва да бъде официален документ. Той каза, че няма информация един от двамата - Доган или Пеевски, да е имал намерение да пътува за там. Четин Казак помоли да не се спекулира с това, че речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е повод за тази забрана. Казак каза още, че не е разговарял нито с Ахмед Доган, нито с Делян Пеевски.

Председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев отказа коментар по темата. Запитан от Факти.бг как ще коментирате информацията, че има забрана за влизане в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски, Цонев заяви: „Никак, не коментирам“.

Попитан дали в ДПС са получили официална информация за това, Йордан Цонев заяви: „Нито имаме официална информация, нито бих коментирал“.

Потърсихме за коментар и Петър Чобанов от ДПС, който не пожела да коментира информацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: