Отидете към основна версия

1 508 5

Среща на Съвета Русия - НАТО в момента е невъзможна

  • нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • сергей лавров-
  • мюнхен

Алиансът иска от Москва да се подобри военната прозрачност, за да бъдат избегнати недоразумения

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, след среща с руския министърът на външните работи Сергей Лавров, че в момента провеждането на среща на Съвета Русия–НАТО е невъзможно, съобщи Ройтерс.

Свикването на подобна среща се оказва трудно заради противоречията на НАТО и Русия по всевъзможни въпроси, вариращи от подкрепата на Москва за сепаратистите в Украйна до нахлуванията във въздушното пространство в Турция.

„Ако започна да уточнявам всички детайли защо не можем да организираме срещата, то това допълнително да затрудни свикването ѝ“, заяви Столтенберг след срещата си с Лавров.

Столтенберг и  Лавров обсъдиха днес в Мюнхен перспективите пред отношенията си, както и подновяването на диалога в Съвета НАТО - Русия. Съветът не се е срещал от 2014 г., но днес двете страни са малко по-близо до съгласуването на дата или дневен ред на бъдеща среща, коментира Ройтерс.

В момент, когато НАТО увеличава военното си присъствие в Източна Европа до контингент, не виждан от края на Студената война в опита си да възпре Русия, Алиансът иска от Москва да се подобри военната прозрачност, за да бъдат избегнати недоразумения.

"Ние всички трябва да сме готови да обсъдим трудните въпроси, въпроси, по които не сме съгласни", заяви Столтенберг.

Дипломати от НАТО казват, че липсата на диалог подхранва недоверието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини