Отидете към основна версия

1 838 3

Доналд Туск се опасява от разпад на ЕС

  • доналд туск-
  • ес-
  • великобритания-
  • дейвид камерън

Председателят на Европейския съвет се страхува от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС

Преговорите около исканите от Великобритания реформи в ЕС са в "критичен момент", а рискът съюзът от 28 нации да се разпадне "е реален", заяви председател на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Туск, който наблюдава преговорите, призова европейските лидери да се справят с положението "предпазливо и отговорно".

„Това е критичен момент. Крайно време е да започнем да се вслушваме в аргументите на другите повече, отколкото в нашите“, каза той по време на посещението си в Румъния за обсъждане на британското членство в ЕС.

Председателя на Европейския съвет започна своята финална обиколка в редица ключови държави преди срещата на върха в Брюксел, която започва в четвъртък. На нея ще бъдат обсъдени исканията на Великобритания.

В изказване след разговори с румънския и френския президент той каза, че преговорите за бъдещето на Великобритания в блока са "трудни, но ... изключително важни".

„Естествено е позициите в преговорите да се затвърдяват, доближавайки се до крайния срок. Но рискът от разпадане е реален, защото този процес е много крехък. Работете внимателно. Счупеното не може да се поправи“, каза той.

Британският премиер Дейвид Камерън също търси съюзници преди провеждането на референдума в страната му. Той ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

Френското правителство заяви, че е загрижено заради призива на Великобритания да се защитят страните извън еврозоната, но от кабинета на Камерън казаха, че французите са показали "воля" да бъде намерено решение на проблема.

Като част от агитацията си Камерън се срещна и с германския канцлер Ангела Меркел. Утре той ще проведе разговор и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и с високопоставени членове на ЕП. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини