Отидете към основна версия

1 294 4

САЩ са подслушвали Бан Ки-мун, Ангела Меркел и Никола Саркози

  • уикилийкс-
  • подслушвали-
  • сащ

Това показват последните разкрития на Уикилийкс

Порталът Уикилийкс публикува информация, според която американската Агенция за национална сигурност е подслушвала разговори между различни световни лидери.

В това число влизат разговори между генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и германския канцлер Ангела Меркел, както и между премиера на Израел Бенямин Нетаняху и бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Подслушвани са били разговори между японски и европейски търговски министри, засягащи тайни „червени линии“ в преговорите под егидата на Световната търговска организация. В секретните документи, с които Уикилийкс разполага, има и детайли около лична среща на бившия френски президент Никола Саркози с Меркел и Берлускони.

В публикуваните данни се разкриват подробности около разговор между Ангела Меркел и Бан Ки-мун във връзка с опитите за постигане на климатично споразумение. Има също информация за молба от страна на Нетаняху към Берлускони за помощ в постигането на споразумение с американския президент Барак Обама и предупреждение на Саркози към Берлускони за бъдещия срив на италианската банкова система.

Някои от публикуваните документи са класифицирани с най-високата степен на поверителност. Според Уикилийкс това са най-класифицираните документи, които медийна организация някога е публикувала. Според основателя на портала Джулиан Асандж документите разкриват, че Бан Ки-мун е бил подслушван, за да се защитят интересите на петролни компании.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини