23 Февруари, 2016 22:24 1 052 1

Италия поиска обяснение от посланика на САЩ за шпионажа на АНС

  • сащ-
  • италия-
  • подслушване-
  • силвио берлускони-
  • шпиони-
  • уикилийкс-
  • подслушвали

Агенцията за национална сигурност на САЩ е шпионирала Силвио Берлускони през 2011 г.

Външното министерство на Италия привика посланика на САЩ във вторник, след като в медиите се появиха съобщения, че американските разузнавателни служби са подслушвали телефоните на бившия премиер Силвио Берлускони и неговите съветници през 2011 година.

Вестник "Ла Република", цитиран от Ройтерес, съобщава, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е шпионирала бившият премиер преди пет години, когато неговото правителство бе подложено на натиск в разгара на дълговата криза в Еврозоната.

Вестниците се позовават на документи от „Уикилийкс“, според които 79-годишният медиен магнат и ръководител на основната дясноцентристка партия в Италия е бил следен от АНС между 2008 и 2011 година.

След срещата с посланик Джон Филипс, от министерството излязоха с изявление, в което се казва че Италия настоява за "конкретни разяснения на появилата се информация за събитията от 2011 г.

Филипс е уверил италианските власти, че веднага ще отнесе въпроса до своите началници. Той е посочил още, че президентът Барак Обама е забранил подслушването на лидерите от страни близки приятели и съюзници на Съединените щати през 2014 г.

Въпреки, че влиянието на Берлускони намаля след като излезе от властта, той все още е важна фигура в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бум бам

    0 2 Отговор
    Що бе сичко е ТОЧ .По добре е за вашата сигурност.Ние Мароканците мислим нон стоп за ВАС особено как най лесно да ви събуем и ОСТАВИМ по БЕЛИ ГАЩИ
Новини по държави: