23 Февруари, 2016 08:54 1 293 4

САЩ са подслушвали Бан Ки-мун, Ангела Меркел и Никола Саркози

  • уикилийкс-
  • подслушвали-
  • сащ

Това показват последните разкрития на Уикилийкс

Порталът Уикилийкс публикува информация, според която американската Агенция за национална сигурност е подслушвала разговори между различни световни лидери.

В това число влизат разговори между генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и германския канцлер Ангела Меркел, както и между премиера на Израел Бенямин Нетаняху и бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Подслушвани са били разговори между японски и европейски търговски министри, засягащи тайни „червени линии“ в преговорите под егидата на Световната търговска организация. В секретните документи, с които Уикилийкс разполага, има и детайли около лична среща на бившия френски президент Никола Саркози с Меркел и Берлускони.

В публикуваните данни се разкриват подробности около разговор между Ангела Меркел и Бан Ки-мун във връзка с опитите за постигане на климатично споразумение. Има също информация за молба от страна на Нетаняху към Берлускони за помощ в постигането на споразумение с американския президент Барак Обама и предупреждение на Саркози към Берлускони за бъдещия срив на италианската банкова система.

Някои от публикуваните документи са класифицирани с най-високата степен на поверителност. Според Уикилийкс това са най-класифицираните документи, които медийна организация някога е публикувала. Според основателя на портала Джулиан Асандж документите разкриват, че Бан Ки-мун е бил подслушван, за да се защитят интересите на петролни компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 блем бек

    0 1 Отговор
    Едва ли са чули нещо полезно
  • 2 Българофил

    2 0 Отговор
    Кога ли и в Русия ще се появи един такъв герой като Асанж? Да повдигне малко завесата за света. Да видим докъде са я докарали с новите технологии и похвати за събиране на информация.
  • 3 справедлив

    2 2 Отговор
    Някой учуден ли е?77....до 2..То е ясно че и руснаците подслушват-всички го правят..НО тук има един много важен момент--САЩ постоянно пищят че някой-някъде по света потъпквал човешките свободи--за това даже са започнали войни по целият свят....--сега схващаш ли ЗАЩО хората реагират така???--или трябва по-простичко да ти се обясни.
  • 4 Българофил

    3 0 Отговор
    Не, не, достатъчно простичко е и така, но все пак ще ми е интересно, а предполагам и на други хора да узнаят истината дали злото е само едно или са повече. Какава е целта на събраната информация - братска или враждебна? Ето например кибератаките на държавните сайтове и масиви в България през последните 6 месеца са особено интересни.