Отидете към основна версия

3 204 2

30 години от едно от най-мистериозните убийства в Европа

  • улоф палме-
  • убийства-
  • швеция

През 1986 г. бе убит шведският премиер Улоф Палме

Днес се навършват 30 години от убийството на бившия премиер на Швеция Улоф Палме, съобщи ТАСС.

Паметта на политика от социалдемократическото движение се възпоменава в цялата страна чрез специални семинари и конференции. Цял ден хора оставят цвета върху гроба му, намиращ се в Стокхолм. Полицията е обявила гореща линия за всеки, който може да даде допълнителна информация за едно от най-гръмките престъпления в историята на Швеция.

Палме е депутат в първата камара на риксдага от 1958 г. В периода между 1965 и 1966 г. е министър на комуникациите. Между  1969 и 1976 г. е министър-председател, а след това работи в ООН и изпълнява посреднически мисии в Близкия изток. През 1982 г. отново става министър-председател.

На 28-ми февруари 1986 г,. Палме се прибира от театър заедно със съпругата си Лисбет. Двамата са без охрана. Тогава неизвестен мъж се доближава до премиера и го прострелва два пъти в главата. Извършителят на престъплението и до днес не е открит. И до днес убийството си остава една от най-големите загадки в съвременната история.

Разходите по разследването на убийството до днес достигат 58 млн. евро. 91% от шведите не вярват, че престъплението някога ще бъде разкрито. Има версия, че Палме е бил убит от бивш полицай, заради което и полицията прикрива доказателства по случая. И до днес редица частни детективи се опитват да разплетат случая на Палме.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кой уби шведския премиер?

    Шведската полиция обяви днес, че затваря разследването за убийството на премиера Улоф Палме през 1986 г., тъй като основният заподозрян – швед, ...
    10.06.2020
    2 688
    6
Новини по държави: