Last news in Fakti

10 Юни, 2020 13:48 2 683 6

Кой уби шведския премиер?

  • улоф палме-
  • швеция-
  • убийство-
  • премиер-
  • разследване-
  • стиг енгстрьом

Убийството роди множество конспиративни теории

Кой уби шведския премиер? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Шведската полиция обяви днес, че затваря разследването за убийството на премиера Улоф Палме през 1986 г., тъй като основният заподозрян – швед, противопоставящ се на лявата му политика, е мъртъв, предаде "Ройтерс".

„Това е Стиг Енгстрьом“, заяви прокурорът Кристер Петершон на пресконференция в Стокхолм. „Тъй като е мъртъв, не мога да повдигна обвинения срещу него“, посочи той, цитиран от БНР. Графичният дизайнер Енгстрьом (на снимката) бе разпитан като свидетел в началото на разследването, тъй като той бил близко до мястото на убийството. Но полицията го сметнала за ненадежден понеже няколко пъти сменял показанията си. Той се самоубива през 2000 г. на 66-годишна възраст.

Палме бе застрелян в гърба в центъра на Стокхолм на 28 февруари 1986 г., след като се прибирал от кино със съпругата и сина си. 59-годишният премиер освободил охраната си за вечерта. Убийството предизвика масирана операция за издирване на извършителя, както и множество конспиративни теории за намеса на потайни сили, като се започне от ЦРУ и кюрдски сепаратисти и се стигне до службите за сигурност на Република Южна Африка.

През 34-те години на разследването бяха разпитани над 10 000 души, а 134-ма признаха извършване на престъплението. Оръжието на убийството не бе открито, въпреки че полицията тества общо 788 револвера, посочва AFP. През юли 1989 г. за убийството на Палме бе осъден дребен престъпник, но присъдата бе отменена месеци по-късно. Неуспехът на полицията да открие извършителя остави белег върху психиката на страната, която и сега се гордее с безопасността по своите улици, посочва Ройтерс. Палме бе премиер в периода 1969-1976 и между 1982-а и 1986. Някои го смятат за архитект на съвременна Швеция, но консерваторите мразят неговите антиколониални възгледи и критиките му към САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NAZI

    9 0 Отговор
    "През 34-те години на разследването бяха разпитани над 10 000 души, а 134-ма признаха извършване на престъплението".

    Коментиран от #6

  • 2 Дон Чико

    12 2 Отговор
    Не сте разбрали- в духът на новият краварски ред-всичко свързано с ЦРУ,вече е изтрито.
    Преди две седмици самите кравар-бойс пуснаха филм, в който показаха как действа тази централа.
    Само че персонажа беше канадският премиер.
  • 3 гжгж

    14 4 Отговор
    Аха, ясно. Щом е критикувал колониялизма и фащ , убиецът ще остане анонимен. Засегнал е "жизненоважни ивтереси".
  • 4 Яверт

    6 0 Отговор
    Въпросът остава. Кой го иби? А по-важният въпрос? Защо? И най-важниятвъпрос:Какъв е резултатът? Ако отговорим на въпросите отзад напред ще намерим кой го уби. Физическият изпълнител е без значение.
  • 5 Яверт

    10 0 Отговор
    Сетих се за още едно знаково убийство. Убийството на Алдо Моро. А за Кенеди дори не е нужно да споменавам.
  • 6 Да, така е

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "NAZI":

    Много правилно си забелязал. Разпитите са толкова "убедителни" че са успели да накарат 134 човеа да си" признаят." Сещам се за един виц от борческите времена.. Босът и борчетата си почиват в оазис в пустинята. На боса му доскучало и казал :-компир,утре отивате с момчетата и до обед да ми доведете един слон. Тръгват борчетата ама в пустинята няма слонове. На сутринта пристигат с една камила. Боса ревнал:-а бе тъпанари. Това не е слон а камила. Камилата наострила уши и на чист български отговорила:-ааа не, слон съм слон съм.
Новини по държави: