Отидете към основна версия

1 362 1

Опасност от надпревара в ядреното въоръжаванe

  • надпревара-
  • опасност-
  • ядреното въоръжаване

Икономическият спад в Русия, растежът на Китай и неопределеното състояние на САЩ възобновяват борбата за лидерство

Между САЩ, Русия и Китай може да възникне нова надпревара във въоръжаването, предупреждава в. „Ню Йорк таймс“ като посочва за доказателство активната работа на Вашингтон, Москва и Пекин по модернизацията на ядрените бойни глави.

Според в. „Ню Йорк таймс“ „меренето на силите създава опасност от надпревара във въоръжаването от времето на студената война и от нарушаване на равновесието, което позволяваше да се предотврати ядрен конфликт в продължение на повече от половин век“. Става дума за стари подходи в нови форми – икономическият спад в Русия, растежът на Китай и неопределеното състояние на САЩ възобновяват борбата за лидерство.

Заради това според оценки САЩ имат намерение в следващите 30 години да похарчат за модернизация на своята програма за ядрено оръжие до 1 трилиона долара. През февруари руският министър-председател Дмитрий Медведев изказа мнение, че неконтролируемото разширяване на ядрения клуб и (евентуалното) попадане на ядрено оръжие в ръцете на терористи, са най-голямата опасност. Според него не по-малка опасност носи концепцията за „глобален удар“. В интервю за списание „Тайм“ тогава Медведев заяви, че цяла поредица от събития в Близкия изток, в това число и в Северна Африка, накараха много държави да се замислят сериозно за създаването на своя атомна бомба. Той подчерта, че „някои от тези страни реално се боят за своето съществуване и говорят за това, че са принудени да се занимават със създаването на ядрено оръжие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ислямска държава се цепи на две

    Чуждестранните бойци в Сирия обмислят да се върнат в Европа и по-специално в Белгия, за да извършват атентати. За това предупреди в. „Фигаро& ...
    19.04.2016
    3 413
    1