Отидете към основна версия

2 294 30

Естония към НАТО: Дайте ни Патриот –и

  • нато-
  • русия-
  • пейтриът-
  • ракети

Ако Москва види и най-малката възможност да нападне, то тя ще се втурне през глава, за да я използва

НАТО е задължен да разгледа въпроса за увеличаване на броя на бойните самолети в Балтийския регион, така и плановете за разполагането на ПВО системи Пейтриът (Патриот – бел. ред.).

Това поиска в интервю за в. „Файненшъл таймс” главнокомандващият на армията на Естония Рихо Терас.

От особено значение е нашата способност да се отбраняване. За целта са ни нужни ПВО комплекси, посочи Рихо Терас. Според него Русия се държи опортюнистически.  Ако Москва види и най-малката възможност да нападне, то тя ще се втурне през глава, за да я използва, смята Рихо Терас.

Балтийските страни може да се разглеждат като остров, каза Рихо Терас, намеквайки за близостта на Кремъл.

НАТО вече планира да прехвърли в региона около 4 батальона или около 4000 войници. В момента е известно, че САЩ ще участват с 1 батальон, а Германия и Великобритания ще подкрепят мисията с по още един. Белият дом вече помоли скандинавските си съюзници Норвегия и Дания да се включат с обща част, но двете страни отклониха предложението, припомня от своя страна в. „Уолстрийт джърнъл”.

Засилването на отбранителната мощ на НАТО се очаква да бъде основна тема на срещата на върха на Алианса, която трябва да се проведе на 8 – 9 юли в полската столица Варшава.  Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг разкри, че на форума основна тема, ще е сигурността в светлината на агресивната политика на Русия. „За нас е важно е да не допуснем войната. Ако бъдем силни и непреклонни, ако ние се обединим, но ние ще изплашим бъдещия враг и той няма да помисли да напада който и да е член на НАТО, отбеляза Йенс Столтенберг.

Естония иска да има нови ПВО комплекси Пейтриът. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: