Отидете към основна версия

3 854 26

САЩ нарушават собствените си санкции, за да купуват руски ракети

  • наса-
  • сащ-
  • русия-
  • санкции-
  • нарушаване-
  • двигатели

Дали произведените в Русия двигатели за ракетите на НАСА нарушават санкциите?

Снимка: БТА/ AP

„Путинската космическа индустрия се управлява от двама чиновници, подложени на санкции заради нахлуването в Украйна. Защо тогава Пентагонът купува от тях двигатели на стойност 2 милиарда долара?“, пита американският в. The Daily Beast. 

Тясното сътрудничество от 1990 г. на Международна космическа станция между НАСА и руската космическа агенция сега изглежда нестабилно заради санкциите“, коментира The Daily Beast. Става дума за това дали продажбата на произведени в Русия двигатели за ракетите на НАСА нарушава санкциите на САЩ, въведени срещу вицепремиера Дмитрий Рогозин, ръководител на космическия отрасъл в страната, и главата на компанията „Ростех“ Сергей Чемезов. 

„Рогозин публично ги нарече малки пари, които ще отидат директно в руския военно-промишлен комплекс и всичко това във време, когато произведеното в Русия оръжие и материално-технически ресурси се използват в мръсната война в Украйна, а руските самолети продължават да бомбардират поддържаните от ЦРУ въстаници в Сирия“, пита в. The Daily Beast. 

Руското държавно конструкторско бюро „Енергомаш“ има договори на сума по-голяма от 2 милиарда долара за доставка на ракетни двигатели за две големи американски космически компании - United Launch Alliance (ULA) и Orbital ATK. „Сделката с United Launch Alliance, съвместно предприятие на Lockheed Martin и Boeing, е от края на 1990-та година и осигурява двигатели РД-180 на ракетите Atlas V. Споразумението на Orbital ATK за осем двигатели РД-180 за ракети Antares беше сключено през март тази година“, отбелязва в. The Daily Beast. 

„Проблемът е в това, че след преструктурирането на руската космическа индустрия през миналата година Рогозин, Чемезов и „Ростех“ са непосредствено въвлечени в тази сделка, което означава, че е възможно правителството на САЩ да наруши собствените си санкции“, пише в. The Daily Beast.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини