Отидете към основна версия

2 117 1

Стотици умрели от глад в Нигерия заради Боко Харам

  • боко харам-
  • нигерия-
  • умрели от глад-
  • лекари без граници-
  • хуманитарна криза

Според Лекари без граници, конфликтът в страната е на път да предизвика катастрофална хуманитарна криза

Снимка: MSF

Близо 200 бежанци, бягащи от екстремистите от Боко Харам са умрели от глад през последния месец в Бама, Нигерия, съобщават Лекари без граници, цитирани от Би Би Си.

Медицинската хуманитарна организация алармира за "катастрофална хуманитарна криза" в бежански лагер, където 24 000 души са потърсили убежище.

Много от обитателите на лагера са травмирани, а едно на всеки пет деца страда от остро недохранване, казват представители на Лекари без граници.

По време на седемте години, в които ислямистката групировка води сражения в региона, повече от 20 000 души са напуснали родната си страна, а повече от два милиона са разселени вътре в Нигерия.

Въпреки мащабните действия, които нигерийската армия е предприела срещу Боко Харам, екстремистката групировка продължава да напада села в североизточната част на страната, разрушавайки домове и опожаряването кладенци.

Обитателите на лагера в Бама казват, че ежедневно се появяват десетки нови гробове.

Медицинската организация цитира обитатели на лагера, които заявяват, че по около 30 души умират всеки ден от глад или болести.

Въпреки, че да се пътува през областта е изключително опасно начинание, екип на Лекари без граници е достигнал Бама във вторник. Той е влязъл с военен конвой от град Майдугури в Борно.

"Това е първият път когато Лекари без граници успява да достигне Бама, но ние вече знаем, че ситуацията там е критична, а хората се нуждаят от спешна помощ", заяви Гада Хатим, ръководител на мисия на Лекари без граници в Нигерия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини