Отидете към основна версия

1 697 7

Мартин Шулц иска „европейско правителство“

  • мартин шулц-
  • правителство-
  • ес

ЕС трябва да се концентрира само върху неща, които европейските държави могат заедно да свършат

Снимка: БТА/AP

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц иска „истинско европейско правителство“. Като последица от Brexit той призовава в авторска статия за утрешното издание на в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, за преструктуриране на Европейската комисия.

Според Шулц това бъдещо „европейско правителство“ трябва да е подчинено на парламентарния контрол на Европейския парламент и на една втора камара, състояща се от представители на страните-членки. Председателят на Европейския парламент аргументира предложението си по следния начин: „Това е известно на хората от техните национални държави и ще направи политическата отговорност на европейско равнище по-прозрачна“.

Шулц пише, че по този начин недоволството от ЕС няма да води до това Съюза да се поставя под въпрос. „По-скоро гражданите биха могли да чрез избори да сменят едно европейско правителство с друго“, заявява мартин Шулц. Според него проблем на ЕС е това, че на гражданите не им е ясно кой какво прави и затова често ЕС е обвиняван за несполуки, които са заради решения на правителства на страни-членки. „Не става дума за повече Европа, а ясно да се дефинира какво гражданите в определени области могат и трябва да очакват“ пише Шулц и настоява ЕС да не се намесва в работи, които могат да бъдат национално или регионално решени. ЕС трябва да се концентрира само върху неща, които европейските държави могат заедно да свършат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: