Отидете към основна версия

1 689 5

Меркел с план от 9 точки за повече сигурност

  • германия-
  • ангела меркел-
  • план-
  • тероризъм-
  • ислямска държава

Германия е във война с „Ислямска държава“

Снимка: БТА/ AP

Канцлерът на Германия Ангела Меркел за първи път взе лична позиция за самоубийствения атентат на сириеца в град Ансбах.

Меркел прекрати отпуската си и даде пресконференция за предизвикателствата на бежанската политика и тероризма.

Канцлерът на Германия представи пред журналисти план от 9 точки за повече сигурност, съобщават немските медии.

Първо – ранно предупреждение. Второ – засилване на техническите мерки, т.е. повече пари за полицията. Трето - нова институция за борба срещу криминалните престъпления в интернет. Четвърто – по-силно обвързване на Бундесвера. Пето – по-нататъшно изследване на тероризма.

Шесто – подобряване на европейското сътрудничество. Седмо – възможно най-бързо затягане на режима за носене на оръжие; сътрудничество в Европа срещу нелегалната търговия с оръжията. Осмо - подобряване сътрудничество между тайните служби, също и със САЩ. Девето – бързо екстрадиране на отклонените молби за убежище.

Във връзка с терористичните атаки в Вюрцбург и Ансбах Меркел заяви: „Двамата мъже, които бяха приети като бежанци и са отговорни за Вюрцбург и Ансбах, хвърлиха позор върху страната, която ги е приела. Те опозориха и много други бежанци, които търсят у нас помощ срещу насилието и войната, които искат да живеят мирно в един чужд за тях свят, след като са загубили всичко“.

Меркел повтори стегнатото си изречение от миналата година: „Ние ще се справим!“.

Тя заяви , че няма да се разширява участието на Бундесвера срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, но каза също, че Германия се намира във война с „Ислямска държава“.

Ангела Меркел предупреди турския президент Реджеп Ердоган, че при всички основания за действия срещу метежниците, трябва да се спазват принципите на правовата държава.

„Наблюдавам с грижа актуалната ситуация. При нас живеят три милиона граждани от турски произход и те трябва да знаят, че в Германия имат всички права и задължения“, заяви Меркел.

Относно предизборната кампания в САЩ, Меркел заяви, че я наблюдава с интерес, но не коментира изявлението на Доналд Тръмп за Крим. „Не се намесвам във вътрешнополитическата борба в САЩ и я наблюдавам с интерес“, заяви канцлерът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ислямска държава готви голям атентат?

    Ислямска държава, позната и с арабския си акроним ДАЕШ, крие нещо голямо. Зад поредицата от атентати, извършени от самотни атентатори – самоубий ...
    01.08.2016
    3 875
    2
  • Обама и Меркел заедно срещу тероризма

    Германското правителство съобщи, че американският президент Барак Обама е изразил своята солидарност и подкрепа към германския народ след поредицата о ...
    28.07.2016
    967
    5
Новини по държави: