Отидете към основна версия

1 998 3

Германското контраразузнаване обезпокоено

  • германия-
  • контраразузнаване-
  • обезпокоено-
  • бежанци-
  • вербуване-
  • ислямисти

Радикални ислямисти вербуват стотици бежанци

Снимка: БТА/ AP

Контраразузнаването на Германия е констатирало 340 опита на радикални ислямисти да вербуват нови привърженици сред бежанците, съобщава ДПА. 

Президентът на Федералната служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен заявява в интервю за ДПА: „Това са само случаите, за които ние знаем. Очевидно тези опити са много повече“. 

Шефът на контраразузнаването отбелязва, че работниците в бежанските центрове са информирани за проблема. „Безпокои ни факта, че салафитите и други ислямисти се занимават с вербуване на бежанци“, заявява Маасен. 

Сред търсещите убежище има много млади мъже сунити. Те често идват от консервативните ислямски среди и искат да посещават арабски джамии в петък. В Германия има много такива джамии. Според Маасен е трудно да се наблюдава комуникацията между ислямистите. „Ние не знаем кой с кого чати. Има много правни трудности една комуникация да се следи в реално време“, казва Маасен. 

Освен това много провайдери са със седалище в чужбина. „В добрите стари времена просто се отиваше до Дойче пост и данните веднага се доставяха. Сега ако провайдерът е в САЩ или в Русия това може да трае дни, даже месеци“, твърди шефът на германското контраразузнаване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: