Отидете към основна версия

1 703 14

Руски милиони потекли към лагера на Тръмп?

  • пол манафорт-
  • доналд тръмп-
  • републиканци-
  • виктор янукович-
  • проруска-
  • пари

Шефът на предизборната кампания на Тръмп отрече обвиненията

Снимка: БТА/ AP

Шефът на кампанията на Доналд Тръмп е бил финансиран от партията на Виктор Янукович, съобщи „Ню Йорк таймс“.

Според изданието от проруската украинска партия са получени близо 12.7 милиона щатски долара в тайни плащания, направени между 2007 и 2012 година.

Сумите са прехвърлени към Пол Манафорт, ръководител на предизборната кампания на републиканеца, обвиняван за връзки с Кремъл.

В отговор на публикацията Манафорт излезе с изявление, че информацията не отговаря на истината и той се води единствено от интересите на САЩ. „Истината е проста – аз съм професионалист. Известно е, че работа в САЩ, като освен това съм работил и извън граница. Никога не съм получавал пари по този начин и това не отговаря на истината“, заяви Манафорт.

Ръководителят на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт се завърна в САЩ след дълги години, прекарани в работа с Виктор Янукович – президент на Украйна до 2014 година. На американската политическа сцена той пренесе и „източноевропейски тактики“, коментира Ан Епълбаум, колумнист във „Вашингтон поуст“.

Демократите не пропуснаха възможността да захапят Доналд Тръмп. „Имайки предвид пропутинската политика и скорошните хакерски атаки срещу нас, Доналд Тръмп трябва да разкрие дали Пол Манафорт и други служители в кампанията дали са получавали пари по този начин“, заяви Робърт Муук, шеф на кампанията на Хилъри Клинтън.

Украинското антикорупционно бюро е алармирало за плащанията. Води се разследване.

Пол Манафорт заяви, че за пореден път „Ню Йорк таймс“ не се позовава на реални факти и професионална журналистика, а се води от политически мотиви.

Факти.бг припомня, че в края на месец юли американските разузнавателни служби обявиха, че Кремъл стои зад кибератаката срещу Националния комитет на Демократическата партия.

Интересно е, че дни по-късно говорителят на руското президентство Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин и Доналд Тръмп никога до този момент не са разговаряли – дори по телефона. Той добави, че същото важи и за неговия антураж. На американската политическа сцена кандидатът на републиканците е обвиняван, че е „марионетна на Путин“. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини