Отидете към основна версия

20 759 31

Как са били убити руските военни в Крим

  • крим-
  • украйна-
  • как-
  • убити-
  • руските-
  • военни

Не е ясно обаче кой го е направил

По делото за смъртта на офицера от ФСБ Роман Каменев и ефрейтор Семьон Сичев, които загинаха при стрелба с диверсанти в Крим няма още нито обвинени, нито заподозрени. Станаха обаче известни подробностни около тяхната гибел, пише Сергей Машкин за вестник "Ъ".

Факти.бг припомня, че руските служби и лично президентът Путин обвиниха Украйна, че техни военни единици са искали да осъществят атаки срещу важни инфраструктурни обекти, а по последни данни, при инциденти на границата на Крим с Украйна са загинали няколко души. Напрежението между Русия и Украйна се повиши, а ЕС и САЩ се опитаха да успокоят страните.

Проблемът пред разследващите, пише Машкин, идва от сложността на изясняване на това кой е изстрелял смъртоносните изстрели. Според източници от разследването, трима от нападателите са били задържани, а двама ликвидирани от подчинените на подполковник Каменев, така че убиецът му може да е както сред живите, така и сред мъртвите.

Според информатор на вестника, на 6 август е била получена информация за евентуална терористична акция. Специалните части са се разделили на три групи и са дебнели на местата, откъдето вероятно биха минали диверсантите. Предвид спицификата на случая, те са били без бронежилетки, въоръжени само с автомати и пистолети.

В района на гробището на село Суворово спецчастите се натъкнали на въоръжена група. Тъй като се страхували да не объркат врага с граничари, Каменев извикал: "Спрете, тук е ФСБ!", като предложил на съмнителната група да остави оръжие и да се предаде. При това подполковникът се показал от укритието си, от което се възползвал един от диверсантите, който открил огън.

Буквално след няколко секунди спецчастите обезвредили нападателите - двама били убити, а останалите трима - обезоръжени и проснати на земята. Раните на подполковник Каменев обаче се оказали смъртоносни.

Кой от петимата е стрелял по него, не е ясно. Следователите разпитват тримата оцелели, които, по някои данни, се опитват да си прехвърлят вината един на друг. Роман Каменев ще бъде предложен посмъртно за звание "Герой на Русия.

След нощната операция в Суворово оставало неясно колко са били диверсантите и дали всички групи са обезвредени. Затова на целия 7 август се е провеждала мащабна операция в северната част на Крим, за да се издирят други съмнителни лица. Такива били засечени в Ставрополсксия край.

Диверсантите стреляли, при което загинал Семьон Сичев, шофьор на бронирана машина, който получил три куршума. Един от тях се оказал фатален и 22-годишният ефрейтор починал на място, като само успял да каже по радиото: "Командире, май съм ранен".

Кримските части не стреляли, тъй като зад нападателите се намирало малко селце и било възможно да загинат невинни хора. Това обаче позволило на диверсантите да се оттеглят в Украйна.

Не е възможно да се определят убийците на Сичев, който ще бъде предложен посмъртно за носител на орден "За мъжество."

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини