Отидете към основна версия

999 0

Пекин подкрепя еврото задкулисно?

  • евро-
  • китай-
  • еврозона
ЕПА/БГНЕС

Пекин се е ангажирал задкулисно да подкрепи еврозоната в замяна на мерки за намаляване на дефицита и драстични бюджетни съкращения, пише британският в. „Сънди таймс“.

 

Публикацията се появява седмица след като Сенатът на САЩ прие закон, който цели да накаже Китай за умишленото обезценяване на юана спрямо долара, коментира в. „Лез еко“.  

Според „Сънди таймс“ китайските представители на срещата на финансовите министри от Г-20 през уикенда в Париж казали, че Пекин е готов да инвестира десетки милиарди евро в еврозоната чрез покупки на инфраструктура в задлъжнелите страни.

Китайските банки можели също да увеличат изкупуването на държавен дълг в еврозоната, посочва вестникът, цитирайки запознати с дискусиите източници.

Еврото остана стабилно на азиатските пазари след срещата на Г-20. Единната европейска валута остана на равнище от 1,3850 долара в Токио, лек спад от 1,3881 долара вечерта в Ню Йорк.

Еврото падна спрямо йената до нива от 106,91 йени спрямо 107,17 йени.

Китай от години се опитва да стъпи трайно в Европа и компании от Поднебесната империя направиха редица инвестиции на Стария континент, като една от знаковите покупки беше автомобилната компания „Волво“.

През последните седмици се появиха редица публикации за интересите на Китай към Италия.

Няма информация и какъв е точният дял на настоящите инвестиции на Пекин в дълга на Рим. Според неотдавнашни изчисления на в. „Файненшъл таймс“ те са за около 4% от общо 1,9 трлн. евро дълг, което е повече от задълженията на Испания, Гърция и Ирландия, взети заедно.

Гърция вече позволи на китайски компании да влязат в нейната икономика, предизвиквайки протестите на местните предприемачи.

Европейските лидери обаче, макар и поддържащи добри отношения с азиатската страна, досега пазеха стратегическите си индустрии от навлизането на китайски капитали.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини