12 Октомври, 2011 12:24 4 581 0

САЩ започва търговска война срещу Китай

  • сащ-
  • китай-
  • търговска война
САЩ започва търговска война срещу Китай - 1
ЕПА/БГНЕС

Сенатът на САЩ прие закон, който цели да накаже Китай за умишленото обезценяване на юана спрямо долара, предаде Блумбърг.

Това стана факт след като Сенатът одобри мерките с 65 гласа "за" при 35 "против". Те обаче едва ли ще успеят да минат през Камарата на представителите, тъй като много конгресмени и бизнес организации се опасяват, че едностранните действия срещу Китай може да доведат до търговска война.

Администрацията на Обама даде да се разбере, че предпочита дипломатическите средства за уреждане на проблема, коментира АФП.

Приемането от Сената на законопроект, целящ да накаже Китай за манипулиране на валутата си, е грубо нарушение на правилата на Световната търговска организация, заявиха от китайското външно министерство.

По замисъла на закона това трябва да стане чрез налагане на наказателни тарифи на стоките, внасяни от страни, които нарочно държат нисък курса на валутата си и с това успяват да продават стоките си на много по-ниски цени. Мнозина смятат, че китайската валутна политика е сериозен фактор за огромния китайски внос в САЩ, довел до затваряне на американски фабрики, отбелязва Асошиейтед прес.

Американският Сенат на практика създаде бомба със закъснител, която може да подпали търговска война между двете първи световни икономики, коментира и официалната китайска агенция Синхуа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА