Отидете към основна версия

1 418 5

Талибаните превзеха ключов район на Кундуз

  • кундуз-
  • талибани-
  • афганистан-
  • превзеха-
  • ключов район-
  • войски

Бунтовниците са плячкосали оръжията и превозните средства на военните

Снимка АП/БТА

Талибани превзеха ключов район в северната афганистанска провинция Кундуз, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си.

Бойците са атакували от няколко посоки и правителствените войски са били принудени да се оттеглят в град Кундуз, който за кратко падна в ръцете на талибаните миналата година.

Липсата на боеприпаси и подкрепления са допринесли за падането на област Ханабад, съобщиха местните власти.

Талибаните възобновиха действията си, след като международните войски официално приключиха активната си роля в страната през 2014. Афганистанските сили за сигурност в момента се борят с бунтовниците в почти половината от 34-те провинции на страната.

По-рано тази седмица, талибаните превзеха район в съседната провинция Баглан.

"Талибаните атакуваха от различни страни и ние се сражавахме в продължение на часове, но не получихме подкрепа", съобщи областният управител пред Ройтерс.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид потвърди информацията, че бунтовниците са заловили цялата област, заедно с оръжията и превозните средства на военните.

"Ако правителството не обърне внимание на Кундуз, талибаните ще превземат град Кундуз, както направиха миналата година", заяви Мохамед Юсуф Айюби, ръководител на Съвета на провинция Кундуз пред АП.

Кундуз е един от най-големите градове на Афганистан и отдавна е важен стратегически транспортен възел за северната част на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: