Last news in Fakti

20 Август, 2016 14:13 1 412 5

Талибаните превзеха ключов район на Кундуз

  • кундуз-
  • талибани-
  • афганистан-
  • превзеха-
  • ключов район-
  • войски

Бунтовниците са плячкосали оръжията и превозните средства на военните

Талибаните превзеха ключов район на Кундуз - 1
Снимка АП/БТА

Талибани превзеха ключов район в северната афганистанска провинция Кундуз, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си.

Бойците са атакували от няколко посоки и правителствените войски са били принудени да се оттеглят в град Кундуз, който за кратко падна в ръцете на талибаните миналата година.

Липсата на боеприпаси и подкрепления са допринесли за падането на област Ханабад, съобщиха местните власти.

Талибаните възобновиха действията си, след като международните войски официално приключиха активната си роля в страната през 2014. Афганистанските сили за сигурност в момента се борят с бунтовниците в почти половината от 34-те провинции на страната.

По-рано тази седмица, талибаните превзеха район в съседната провинция Баглан.

"Талибаните атакуваха от различни страни и ние се сражавахме в продължение на часове, но не получихме подкрепа", съобщи областният управител пред Ройтерс.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид потвърди информацията, че бунтовниците са заловили цялата област, заедно с оръжията и превозните средства на военните.

"Ако правителството не обърне внимание на Кундуз, талибаните ще превземат град Кундуз, както направиха миналата година", заяви Мохамед Юсуф Айюби, ръководител на Съвета на провинция Кундуз пред АП.

Кундуз е един от най-големите градове на Афганистан и отдавна е важен стратегически транспортен възел за северната част на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    1 0 Отговор
    Те аериканците не беа ли победителите там!!!???
    СССР се провали, а САЩ победи!!!))))))
    Налииииииии
  • 2 кроко

    1 0 Отговор
    Ми дааа, това дето се случва там си е демократичен избор на талибаните! Ти кво си мислиш!
  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор
    А сега трииполовото същество с многото имена да ни обясни как краварите побеждават тероризма и грее демокрация от западен тип там където са те. А народа щастлив, щастлив че чак бяга през девет държави в десета. И да ни обясни как афганистанци ,пакистанци и иракчани бягат от руските бомбардировки.
  • 4 наблюдател

    1 0 Отговор
    Краварите създадоха тези ислямистки боклуци заедно със Саудитска Арабия.Сега виждаме плодовете на американския износ на демокрация.
    А ние трябва да си стягаме границата защото ще има много манговци емигранти от там.
  • 5 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Като гътнат марионетното правителство.....................
Новини по държави: