Отидете към основна версия

2 589 9

Турски танкове на сирийска територия

  • турция-
  • танкове-
  • сирия-
  • операция-
  • ислямска държава

Унищожени са десетки цели на джихадистите

Снимка: БТА/ AP

Турски танкове са навлезли на сирийска територия като част от операция „Ефратски щит“ срещу „Ислямска държава“.

Около 04:00 тази сутрин турската армия, подкрепена по въздух от коалиционните си партньори, започна офанзива в сирийския град Джарабулус. Целта на военните е да прочистят региона в близост до турската граница от терористичните елементи на групировка „Ислямска държава“.

Малко след 11:00 часа кореспондент на „Хюриет“ написа, че турски танкове са навлезли на сирийска територия. Военни източници разкриха, че 70 цели на джихадистите са били унищожени от артилерията, както и 12 при въздушни удари.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че операцията е насочена както срещу „Ислямска държава“, така и срещу кюрдските бунтовници, съобщи Би Би Си.

Джарабулус е последният град в Сирия близо до турската граница, който е под контрола на ислямистите. Анкара обяви, че действията на армията са насочени към изчистване на терористичните елементи и оказване на хуманитарна помощ на цивилното население.

Факти.бг припомня, че офанзивата идва дни след атентата по време на сватба в Газиантеп, при който бяха убити най-малко 51 души. Турските власти обвиниха „Ислямска държава“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: