Отидете към основна версия

4 428 9

Босненските сърби извикаха „ДА“

  • референдум-
  • република сръбска-
  • босна-
  • да-
  • сърби-
  • напрежение

Конституционният съд определи референдума като незаконен

Снимки: БТА/ AP

Босненските сърби гласуваха с огромно мнозинство „за“ честването на деня на Република Сръбска, съобщи радио „b92“.

99.8% от гласоподавателите подкрепиха денят да се чества на 9 януари – напук на позицията на босненския съд, който определи референдума за тази дата като дискриминационен.

Конституционният съд в Босна и Херцеговина отказа да приеме гласуването, което според него ще повиши напрежението между християни и мюсюлмани в страната.

Президентът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че референдумът ще влезе в историята като „денят на сръбското определяне“. „Горд съм от босненските сърби, които излязоха и гласуваха“, заяви Додик.

Само преди дни той се срещна с руския президент Владимир Путин в Кремъл. Путин заяви, че „референдумът е право на хората“. В същото време той бе разкритикуван заради възможността да повиши етническото напрежение в балканската страна.

Конституционният съд в Сарево реши, че обявяването на тази дата за Ден на Република Сръбска би било дискриминация срещу хървати и мюсюлмани, тъй като съвпада с християнски празник.

Босненският лидер Бакир Изетбегович обвини Милорад Додик, че си „играе с огъня“.

Анализатори посочват, че пренебрегвайки съда, Додик заплашва Дейтънското мирно споразумение от 1995 година. С него се слага край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мания за референдуми в Европа

    „Демокрацията е най-лошата форма на управление, след онези, които вече са били изпробвани!” , мъдро заключи британската легенда Уинстън Чъ ...
    08.10.2016
    4 014
    0