Отидете към основна версия

1 847 10

ПАСЕ с две резолюции срещу руската агресия в Украйна

  • пасе-
  • украйна-
  • русия-
  • крим

На 12 октомври 2016 ПАСЕ прие две резолюции: „Политически последици на руската агресия в Украйна“ и „За нарушаване на правата на човека на неконтролирани от украинската страна територии на Донбас и в Крим“.

В документите се декларира:

- че има руска агресия срещу Украйна;

- руските войски трябва да се изтеглят от територията на Украйна;

- изборите в Донбас в сегашните условия са невъзможни, тъй като не може да се гарантира сигурността/безопасността им и противоречат на Европейската конвенция за защита правата на човека ЕTS 9.

- На Донбас и в Крим имаше военна интервенция;

- така наречените Донбаска и Луганска народни републики са нелигитимни и тяхната дейност се контролира от Русия, която носи отговорност за ситуацията там

- потвърдени са резултатите от Съвместния следствен комитет за свалянето на МН 17 от ракета БУК, която е вкарана в Украйна от Русия на окупирана територия и после е изтеглена в Русия. Всички виновни трябва да носят отговорност за това престъпление.

Документите, приети по време на есенната сесия на ПАСЕ в Страсбург, ясно се посочва посланието Русия да се откаже от незаконната анексия на Крим и да позволи на Украйна да възстанови своя контрол над полуострова.

Организацията е обезпокоена, че продължаването на този „замразен“ или „полузамразен“ конфликт поражда нестабилност и несигурност не само в Украйна, но и цяла Европа.

Изводите от двата документа са ясен сигнал за продължаване на санкциите срещу Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: