Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 04:11 10 346 67

27 ноември 1919 г.: В Ньой разпокъсват България

  • ньойски договор-
  • първа световна война-
  • национална катастрофа-
  • българия

Национална катастрофа

27 ноември 1919 г.: В Ньой разпокъсват България - 1
Снимка: Архив

На 27 ноември се отбелязва Денят на националната памет. Датата е включена като значима в календара през 1996 г. по предложение на националното сдружение "Мати Болгария". На този ден през 1919 година България подписва Ньойския мирен договор, по силата на който губи около 10 процента от територията си и са ѝ наложени непосилни за онези времена репарации и ограничения.

На 27 ноември през 1919 г. е подписан Ньойският мирен договор. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен и оттам носи наименованието си, символ на една от националните катастрофи за България.

Ньойският договор за мир е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война (1914-1918).

Според Ньойския договор България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години, след влизането му в сила, с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това, България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки: Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция), определено число добитък, както и 250 000 т. въглища.

Наред с това, тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.

Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война (1939 г. - 1945 г.). През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историк

    167 10 Отговор
    Исторически-погледнато,нищо добро не е дошло от Запад.

    Коментиран от #12, #19, #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Урал

    104 4 Отговор
    След като Ньойския и Версайския договори отдавна са денонсирани, Протестантския Запад (но не и Католическия) не иска да върне Войводина и Трансилвания на Унгария и Западните покрайнини на България, тогава какъв е смисъла да бъде негови съюзници ? С помощта на Протестантския Запад Югославия насилствено беше разчленена но селективно, като нарочно оставиха на Сърбия във владение горепосочените чужди земи. Е, с такива съюзници далече няма да стигнем.
  • 4 ковидиотин

    62 10 Отговор
    Това означава,че вече 2 века сме пълни ковидидиоти и ваксините няма да ни оправят трябва и мозък
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 веселяк

    56 11 Отговор
    Ааа Путин и онези двамата от ГРУ са виновни за това!

    Коментиран от #41

  • 7 България тогава е била проста

    63 7 Отговор
    а генетичният простак и извратеняк Фердинанд се е възползвал от нея.Стефко Стамболов,приятел на Великият Христо Ботьов го е довлякъл по нашите земи..

    Коментиран от #10

  • 8 Лост

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Американец":

    Участва ама все отдалече. Има повече убити във войната с Виетнам.
  • 9 КОТарАК

    21 9 Отговор
    ние какво искаме-да ни я дадат на тепсия с територия като при Иван Асен 2 ли?
  • 10 историята

    35 3 Отговор

    До коментар #7 от "България тогава е била проста":

    фердинанд с МАЛКА буква.

    Коментиран от #52

  • 11 Рико

    54 1 Отговор
    България -на глава- е най-натоварената държава след ПСВ с репарации
  • 12 70 години

    98 1 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    по-късно 1990 г - поразителна прилика :"Българияя нямa прaвo дa притeжaвa мoдeрни вoeнни тeхнoлoгии, флoт и aвиaция, a зaдължитeлнaтa вoeннa cлужбa e oтмeнeнa. Cухoпътнитe cили трябвaлo дa нe нaдминaвaт 33 000 души,"
  • 13 Сигурно

    44 1 Отговор

    До коментар #2 от "Американец":

    са ни питали. Колкото ни питат и сега.
  • 14 Bai NOODLES

    57 2 Отговор
    На днешният ден, България скърби.
  • 15 Tутанкамон

    45 3 Отговор
    България затова обича запада
  • 16 Рико

    56 6 Отговор
    Договор имаме когато страните се договарят. Това не е договор за нас и сме в правото си да не го признаваме като такъв.

    Коментиран от #17, #56

  • 17 Bai NOODLES

    23 4 Отговор

    До коментар #16 от "Рико":

    След като сме подписали...
  • 18 Радо

    47 5 Отговор
    За мен този договор е изтекъл, тъй че да ни връщат земите да не доем си ги вземем!

    Коментиран от #62

  • 19 Bai NOODLES

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Хитлер като ни върна Южна Добруджа...
  • 20 Bai NOODLES

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Американец":

    Сава дума за ПСВ...
  • 21 Някой

    32 1 Отговор
    Това е втората поредна капитална грешка , от серията на трите поредни капитални грешки в историята на България . В пасажа е пропуснато да се отбележи , че с подписването на този капитулационен договор ние сме принудени да се откажем черно на бяло от всякакви претенции, сегашни и бъдещи към областта Македония , да имаме армия , да участваме във военни блокове и съюзи , защото следващ път няма да има .

    Коментиран от #53

  • 22 РЕАЛИСТ

    29 13 Отговор
    Значи Александър Стамболийски организира войнишки въстания , за да загубим войната и после същият предател е министър председател и подписва Ньойския договор. Прави впечатление дна пиар акция, като чупи писалката, да покаже , че го е направил с отвращение и на селяните толкова им стига.

    Коментиран от #43

  • 23 Sieg

    38 8 Отговор

    До коментар #2 от "Американец":

    По написаното съдя, че си 13 годишен. Други водят войната на САЩ, те идват, когато всичко приключва. САЩ са майстори в кражбата, но не и във войната. Затова са тихи в Сирия и Русия постига своето. За ВСВ какво да говорим, Япония ги съсипа.

    Коментиран от #36

  • 24 В.В.П.

    9 20 Отговор
    България,в съюз ,военен,,е винаги обречена...Там където е ,са винаги на зарал...Така е и днес..При конфликт ,Ще я разцепят,София,на сърбете,..Ще Ком андва САЩ .Източна Румелия на Турция. Варна,и малко надолу ,Бургас,,На РУснаците...Всичко е ясно.Пълна програма...НАТО ,има план за Действие.
  • 25 стрелочник

    28 0 Отговор
    Нали знаеш , че преките виновници никога не отиват да подписват . За това си имат предварително подготвени хора, които да послужат в такъв момент. Страхът от катастрофата е толкова голям , че пращаш човека на победителите , за да изпроси снизхождение , и по-малки щети. Иначе можеше картата да се преначертае по съвсем друг начин . След като се размине малко , човека става излишен и опасен за властта , се убива , и се поема отново по старият политически курс , към поредната катастрофа.
  • 26 В.В.П.

    42 3 Отговор
    Днес ,102,г,по късно .САЩ ,се държи ,като победител ,във война..Към България..Има 4 военни ,бази.. Планира още 3 на Черно море .В Турция,от 83 млн ,държава има една база..За която плащат, Пентагона..В България,от 5,4млн. 7 бази ..Как ще се измъкне България,от блатото ??.Чичо. ,Сам ,презира подлогите !!Тез новите от Ванкувър са предвидени за целта..Стратегията е направена
  • 27 Футуролог

    3 13 Отговор
    Няма да посмеят. Народът ще се вдигне.

    Коментиран от #29

  • 28 Българин

    18 3 Отговор
    Следва продължение : след време ще е натовски договор.
  • 29 Обективно

    40 2 Отговор

    До коментар #27 от "Футуролог":

    Народ така не се вдига. Няма такива животно -самоорганизирал се народ. Народа иска вечер да се прибере каталясал , да отчупи парче хляб със салам , и да пусне телевизора . Когато няма парче хляб , и салам, и голяма ракия , а телевизора не работи , щото няма пари за ток , тогава може да се вдигне .
  • 30 дядото

    7 15 Отговор
    и за това са виновни-дс,комунистите,русия и ссср.а вече 30 год.т.н.демократи се натискат на запада,причинил това на вългария

    Коментиран от #32

  • 31 Поп Алигорко

    14 16 Отговор
    То и сега няма кой да управлява територията от 111 000 км2 ,та защо ни е по-голяма България???!!! Услуга са ни направили западните братя...
  • 32 Bai NOODLES

    32 1 Отговор

    До коментар #30 от "дядото":

    Дядо и от Русия сме видяли добро,и зло. И от запада сме видяли добро и зло,това е няма кво да плюем. Защото дядо когато запада искаше след ВСВ.да върне Южна Добруджа на Румъния,Сталин се застъпи да не се връща. Защото дядо Румъния изпрати армия на източния фронт,но ние не изпратихме.
  • 33 д-р Емилова

    26 18 Отговор
    Добре, че я разпокъсват! Сега северна Гърция щеше да бъде тотално осрана, бетонирана, превърната в сметище, катвото направиха БГ бизнесмените с клоаката наречена Черна Море!

    Коментиран от #35

  • 34 100 ян

    30 4 Отговор
    На конференцията в Сан Ремо през 1920 година Антантата предава Западна Тракия на Гърция с уговорката тя да осигури на България свободен излаз на Бяло море....,Къде ни е излаза на Бяло море? Къде ни е земята, Българската, гърците повече от 100 години не ни я дават
  • 35 Д-р Емилов

    26 7 Отговор

    До коментар #33 от "д-р Емилова":

    Безсрамнице, как може да пишете това...., всеки милиметър Българска земя е пропита с кръвта на дедите ни, как може да се подиграваш с паметта на загиналите Българи за земята ни.., а как ще я стопанисваме си е наша работа, никой не ни е дала даром България, извоювана е с много кръв, не ни е оставена да позволим такива като теб да я подарят на който и да е било

    Коментиран от #44

  • 36 Приятел

    11 13 Отговор

    До коментар #23 от "Sieg":

    Как по-точно Япония е съсипала САЩ през ВСВ, като войната приключва за джапанките след само две бомби в Хирошима и Нагазаки... Само две!!! При "добро" желание САЩ са могли да изтрият Япония от световната карта - ето толкова са ги превъзхождали по военна техника през онези години!
    Поздрави и лек ден.

    Коментиран от #39, #45, #58

  • 37 Иво

    15 6 Отговор
    Сега трябва да ни върнат всички земи,защото договора е за 100 години. Същите тези държави който ни ограбиха сега са ни съюзници и трябва съдействат за връщането на свещените ни земи.
  • 38 Роза

    33 4 Отговор
    Ньойският договор е позорен и трагичен за България.Моите баба и дядо,лека им пръст,са били бежанци от с.Каяджик,Беломорска Тракия.Били са принудени да скитат с години,защото отвсякъде са ги гонели.Били са принудени да напуснат родния си дом,за да не бъдат погърчени.Разказвали са ми много тъжни истории от онези години и винаги споменаваха с гняв Ньойския договор и тогавашните ни управници.
  • 39 Д'мин

    15 2 Отговор

    До коментар #36 от "Приятел":

    Имали са само тези две бомби, и пак японците са се ослушвали. Едва след руското нападение в Манджурия японците се съгласяват, но с условието да не се пипа императора! Ако не се лъжа капитулацията е подписана на кораба Мисури. САЩ са настоявали съветите да направят десант на северните острови на Япония, Хокайдо и прилежащите му. Сталин не се е съгласил.
  • 40 big

    32 4 Отговор
    И кои държави разкъсаха България? Същите тези, които сега са ни "приятели" и продължават да ни разбиват като държава: вече нито сме независими, нито имаме суверенитет, ние сме на външно управление от близо 32 години!
  • 41 дончичо

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "веселяк":

    Снощи с Баширов и спътника му пихме по кофа вино,симпатяги
  • 42 Само да питам

    26 2 Отговор
    Този договор е с давност 100 години ,които изтекоха ! Не чух един български политик да възроптае пред ЕС ,защото за да сме членове на джендърската организация,не трябва да имаме териториални претенции със съседни държави ! Е,кое е по-важно ? Целокупна България или скапания ЕС !
  • 43 Сибирь

    26 3 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    Не Стамболийски организира Войнишкото възстание, и не то е причината за загубата на войната! И що се отнася до селяните - значи те проявяват чудеса от храброст,гният в окопите,а децата на богатите им чукат жените за крина зърно,защото децата умират от глад,няма кой да се грижи за земята и животните! Отделно спекула и завишаване на цените! Та казваш,селяните са виновни ,а ?!! Стамболийски бил виновен,а?!
  • 44 Сибирь

    28 6 Отговор

    До коментар #35 от "Д-р Емилов":

    Русия ни освободи,създаде ни армия,полиция ,администрация,но тогавашните прозападни новобогаташи,водени от стамболов тръгнаха срещу нея. Да виждаш прилика със сегашна България?! На напразно стамболов е икона за костоваците и другите боклуци съсипали Родината ни!
  • 45 Sieg

    19 8 Отговор

    До коментар #36 от "Приятел":

    Без атомно оръжие Япония съсиппа САЩ стратегически и с акъл. Русия би смазала САЩ като хлебарка в момента, но да не се отклоняваме от темата. България има територия, която и принадлежи. България би била фактор и сила ако е в пълният си вид.

    Коментиран от #55

  • 46 СТАРА ЗАГОРА

    18 2 Отговор
    НЯМА ДА ЗАБРАВИМ
    НЯМА ДА ПРОСТИМ
  • 47 Перо

    24 1 Отговор
    А донесеният от кръчмите Фердинанд изостави царство България и абдикира в родното си място в Германия!
  • 48 Ами ...

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Но пък от Изток само добрини - социализъм, концлагери, отново отнети територии. 😀
  • 49 Баба Тонка

    24 8 Отговор
    В момента руснаците искат голяма България. Ако не се дърлим с тях, мечтите ни могат да се осъществят. България съществува благодарение на Русия. Ако не беше руско-турската война 1878 година, България щеше да бъде турски санджак. И щяхме да ходим със забрадки и шалвари, а мъжете ни щяха да бъдат нископоставени слуги, защото в Турската империя сме били хора последна категория - гявурджик.
  • 50 11111

    12 11 Отговор
    Мръснишките държави англия франция и германия и италия и гнусните ни съседи турция гърция румъния сърбия са ни ВЕЧНИ ВРАГОВЕ!!! Ще ни има само по примера на Израел - огнен купол и никаква прошка за никого!!! Образовайте се, за целта трябва мозък и дисциплина!

    Коментиран от #54

  • 51 плевен

    6 4 Отговор
    "Мир без анексии и контрибуции!" Ленин издига този лозунг, но той не е негов. През 1916г., Австрия предлага да се прекрети войната на този принцип. България е твърдо против, защото се е присъединила към тройния съюз за да вземе част от гръцките и сръбските земи.
    Дори през пролетта на1918 г., при преговорите със Съветска Русия нашата делегация отива с надеждата за териториално увелечение. Което получава.
    И накрая за репарациите. С годините те са рязко намалени, главно под натиска на САЩ, с надеждата да си седнем най- после на задниците. Няма да ровя, но Венци е омотал цифрите.
  • 52 КОСТОВ

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "историята":

    нА този ШМЕКЕР, името трябва да се пише с микроскопични букви!!!
  • 53 Чакайте, но

    7 7 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Вардарска Македония се включва към кралство Сърбия още през 1912 година, тъй като е имало споразумение коя от войските на Сърбия, България и Гърция освои от турците територии, те и са техни . Какво да се прави, нашите войски нещо не са били в най-добра форма. Неприятно, но факт.

    Коментиран от #59

  • 54 246

    19 2 Отговор

    До коментар #50 от "11111":

    Най-големи ни врагове според мен са самите ни български управници. Не само защото сме най-бедната държава в ЕС. А обикновените хора от Сърбия, които се борят за оцеляването си както всички нас в тези интересни времена въобще и не ми минава на ум да смятам да врагове. Не те ни капитулираха икономиката и разрушиха армията. Не те пишат законите в нашата страна.
  • 55 Съгласен

    11 3 Отговор

    До коментар #45 от "Sieg":

    България, винаги ще е зобиколима, докато няма излаз на Бяло море, т.е. да прекъсне сухоземният път Истанбул- Виена и докато не притежава Македони, за да затвори пътя Атина- Белград- Виена.
  • 56 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Рико":

    Е и ,какво да направим
  • 57 Търновец

    13 0 Отговор
    Че ние искахме ли oт Сърбите незакoнно oкупиранитe Западни Повърхнини? През прехода всичките ни външни министри cа Юдеи – те какво направиха за Бългаpия?
  • 58 Гошо

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Приятел":

    Не си много на ясно с военната история и въобще с историята
    Атомните бомби нямат кой знае какъв ефект за капитулацията на Япония ,но виж битката при Мидуей и най вече ликвидирането на Квантунската армия да
  • 59 Отговор

    17 5 Отговор

    До коментар #53 от "Чакайте, но":

    Нашите войски никога не са били в по добра форма . Победите над турската империя го доказват. Ние изнасяме по голямата част от тежестта на битките. Проблема е , че ние освобождаваме толкова голяма част от териториите на бившата вече османска империя , при това много стратегически територии, че съседите ни , и тези в Европа вече не знаят , как да ни възприемат . Това е територия , население , позиции които трябва само да се задържат , без да се лакомим за още . Гърците и сърбите буквално са оставени без пай, и могат да търсят такъв само в Македония , пустите му чукари на Македония . И тогава с хазартните си действия и прекомерни амбиции Фердинанд обръща всички срещу България , и няма как да се спечели подобна война . Това е първата ни и най-капитална грешка . За това сега пенсиите и заплатите ни са ниски , и се командваме от посолства.

    Коментиран от #64

  • 60 яко ни лъжат

    12 4 Отговор
    НИЩO ДOБРO НE E ВИДЯЛA БЪЛГAРИЯ OТ ЗAПAДA- ГEРМAНИЯ,ФРAНЦИЯ, AНГЛИЯ,CAЩ, AВCТРИЯ,ДAНИЯ,ХOЛAНДИЯ, НOРВEГИЯ В МИНAЛOТO. НИЩO ДOБРO НЯМA ДA ВИДИ БЪЛГAРИЯ OТ ЗAПAДA ГEРМAНИЯ,ФРAНЦИЯ, AНГЛИЯ, EC, CAЩ, AВCТРИЯ,ДAНИЯ,ХOЛAНДИЯ, НOРВEГИЯ В НАCТOЯЩEТO!!!!! ЗAПOМНEТE ГO ТOВA И CИ ГO НAБИЙТE В ГЛAВИТE ПРAЗНИ!!!!!!! КOЙТO НE CИ ПOЗНAВA ИCТOРИЯТA И НE CИ ВЗИМA ПOУКA OТ МИНAЛOТO, ПРOДЪЛЖAВA ДA CТРAДA!!!!!!

    Коментиран от #61

  • 61 орисия

    3 6 Отговор

    До коментар #60 от "яко ни лъжат":

    На тъпака все умните му са виновни!
  • 62 Патриот

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Радо":

    Кво ш си зимаш бе Радо, ти 5 лева от жена си не можеш да вземеш. Само в кръчмата на приказки сте силни.
  • 63 Истината

    10 5 Отговор
    Като гледам Турция и България са били съюзници ама Ганьо с верската омраза която го е заслепила към Турция изобщо не обръща внимание на по големите противници като Гърция и Сърбия които осакатиха България....

    Коментиран от #65

  • 64 Ангел

    5 8 Отговор

    До коментар #59 от "Отговор":

    Пълни глупости. Гърция сама завоювала своите територии включително и Тесалоники.Калпава история учите
  • 65 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 7 Отговор

    До коментар #63 от "Истината":

    Русия и Турция винаги са прилагали спрямо България метода на ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ!
  • 66 Нетърпимо

    10 0 Отговор
    Ужасните несправедливости към България са покъртителни.Побъркаха ни хората,взеха ни земята...милиони българи станаха македонци,сърби,турци,гърци,бошняци,румънци,албанци....трагедия,ТРАГЕДИЯ.Стотици хиляди българи приехо исляма,забравиха си корените и стогици хиляди българи ги избиха
  • 67 вгв

    6 0 Отговор
    В момента армията ни е доведена до същото дередже, малобройна, без въоръжение, деморализирана, няма наборна служба и при това без война и поражение , а доброволно..............слаба държава попаднала в ръцете на продажни , корумпирани или лесно маниполируеми политици!!!!!!!!
Новини по държави: