Отидете към основна версия

2 369 5

Шведски прокурор разреши знамето на "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • швеция-
  • флаг
Снимка: БТА/АР

Шведски прокурор реши, че развяването на флага на групировката „Ислямска държава“ не е престъпление на местна територия, съобщава Fox news.

Жизела Сьовал аргументира решението си с мотива, че това не е престъпление на омраза, защото „Ислямска държава“ (ИД) мрази всички, а не определена група.

Повод за шокиращото решение е постъпка на 23-годишен сирийски мигрант, който качи знамето на групировката в профила си във фейсбук преди седмица. Той беше обвинен в реч на омраза.

Когато полицията арестувала почитателя на групировката той казал, че не подкрепя ИД, а че флагът е широко използван от мюсюлманите.

"Казано най-просто, той мрази всички, а не някоя етническа група", коментира прокурор Сьовал пред шведски медии. По думите й: "Ако свастиката е символ на антисемитизма, то това не може да се каже за знамето на ИД. Те просто мразят всички - и християни, и шиити, и язиди, и хомосексуалисти, че и евреи".

Забрана за публична употреба на знамето на ИД съществува в Германия и Холандия. В Обединеното кралство вече има случаи за арестувани мъже, притежаващи черния флаг. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Щурмът на Мосул започна (Снимки)

    Иракският премиер Хайдар ал Абади обяви началото на дългоочакваната сухопътна операция за освобождаване на Мосул, предаде ТАСС. Градът, в който живеят ...
    17.10.2016
    5 403
    4
  • Преврат и кървава разправа в Ислямска държава

    Опит за преврат е бил предотвратен в групировката Ислямска държава, съобщи Breitbart News. Слуховете за офанзива срещу иракския град Мосул са довел ...
    16.10.2016
    4 683
    2
  • Забиха нож в сърцето на Ислямска държава

    Подкрепяни от Турция сирийски бунтовнически групи успяха да изземат контрола над град Дебик от Ислямска държава, съобщи Би Би Си. Новината беше пот ...
    16.10.2016
    27 996
    13
  • Ислямска държава на ръба

    Силите на оглавяваната от САЩ международна коалиция и иракското правителство са започнали да атакуват цели на Ислямска държава  град Мосул, съобщ ...
    16.10.2016
    5 934
    12
Новини по държави: