Отидете към основна версия

2 066 28

Сърбия: Няма да се поддадем на натиска от ЕС за санкции срещу Русия

  • сърбия-
  • ивица дачич-
  • ес-
  • русия
Снимка: АП/БТА

Сърбия обяви, че няма да се поддаде на натиска от ЕС да наложи санкции срещу Русия заради незаконната анексия на Крим и намесата й в Донбас.

Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич. Той определи действията на Общността като „абсолютно неприемливи“.

Сръбският външен министър Ивица Дачич каза в изявление, че "натискът върху Сърбия, дипломатично казано, да приведе своята външна политика с тази на ЕС ... и да наложи санкции срещу Русия, е абсолютно неприемлив."

Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини представи в понеделник общ доклад за външната политика и политиката на сигурност на 28-членния Съюз, каза, че Брюксел "ще продължи да иска от Сърбия постепенно да приведе вънпната си политика съответствие с политиката на ЕС за общата външна политика и сигурност."

Макар и да е започнала преговори за присъединяване към ЕС, Сърбия остава най-близкият съюзник на Москва на Балканите и отказа да се присъедини към наложени от Брюксел санкции срещу Русия заради кризата в Украйна.

"Сърбия иска да се присъедини към ЕС, но никога няма да направи нищо против нейните национални интереси ... Ние искаме добри отношения с всички, но ние не трябва да работим срещу нашия собствен интерес“, посочи Ивица Дачичо.

Той индиректно потвърди публикации в местните медии, че Сърбия също се присъединява към Русия в изпращането на хуманитарна помощ за Сирия, казвайки "ние ще изпрати помощ на Сирия, ако някой друг го предлага, това е добре."

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: