Отидете към основна версия

4 929 8

Край на мистерията! Раул Валенберг е обявен за мъртъв

  • раул валенберг-
  • евреи-
  • холокост-
  • нацисти

Спасителят на над 20 000 унгарски евреи от Холокоста издъхва в съветски концлагер

След 71 години на мистерия и спекулации, легендарният шведски дипломат Раул Валенберг най-после е обявен за мъртъв, съобщава националното радио на Швеция.

Шведската данъчна агенция, която регистрира ражданията и умиранията в страната, потвърди за смъртта на харизматичния дипломат. Първи в. "Експресен" писа, че Раул Валенберг е издъхнал в съветски концлагер на 31 юли 1952 г.

Дипломат от кариерата Валенберг е посланик на Швеция в Унгария по време на Втората световна война. С неговите усилия се свързва спасяването на най-малко 20 000 унгарски евреи от Холокоста.

За съжаление при идването на Червената армия през 1945 г. дипломатът е задържан и хвърлен в съветски концлагер. Срещу него е повдигнато странното обвинение за колаброционизъм с нацистите. 

Първоначално съветските власти отричаха да са го арестували, но през 1957 г. стандартно за тогава съобщават, че той е починал от сърдечен удар в затвора на 17 юли 1947 г. Подобна диагноза е дадена на стотици германски военнопленници, които издъхват в съветския ГУЛАГ от глад, изтощение, каторжен труд и побой.

Седем десетилетия по-късно шведските власти съобщиха, че за ден на смъртта на Раул Валенберг произволно е взета датата 31 юли 1952 г. съгласно правилото, че човек, за когото се предполага, че е починал, трябва да бъде обявен за мъртъв пет години след неговото изчезване. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: