Отидете към основна версия

1 497 6

Прокуратурата в Мюнхен разследва Зукърбърг

  • зукърбърг-
  • прокуратура-
  • мюнхен-
  • разследване

Прокуратурата в Мюнхен започна разследване срещу основателя на Facebook Марк Зукърбърг и топ мениджърите на социалната мрежа по подозрение в подклаждане на етническа омраза, съобщи онлайн версията на германското издание Der Spiegel. Сред заподозрените са изпълнителният директор на Facebook Шерил Сендбърг, адвокатът на компанията в Европа – Ричард Алън и неговата колежка в Берлин – Ева-Мария Киршзипер.

Разселдването е започнало след подаден сигнал от адвокат от Вюрцбург, в който ищецът обвинява ръководството на Facebook, че то не противодейства на разпространението в социалната мрежа на призиви за убийства, заплахи за насилие и други нарушения.

Facebook е задължен да премахва от страниците си противоречащо на местното законодателство съдържание, ако научи за такова. В иска са приложени случаи, чрез които се оказва, че компанията не прави това, независимо от многобройните молби. В документа се посочва, че често социалната мрежа не реагира на сигнали за отстраняване на подобна информация от страниците си или дава стандартен отговор, че съдържанието не буди подозрение.

В Германия Facebook нееднократно е бил упрекван, че бездейства по отношение разпространението на съмнителни съобщения.

Последните дни на Зукърбърг не му върви. Днес стана ясно, че на 3 ноември той е загубил 3 млрд. USD, което е рекорд за един ден. Основната причина за това са направените от управители на компанията изказвания, че Facebook няма да може още много дълго време да продържи бързите темпове на растеж, на които сме свидетели към момента. Само през следващите 24 часа след изказването акциите на социалната мрежа поевтиняха с 5.5%, което не се беше случвало през последните девет месеца.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини