Отидете към основна версия

2 424 3

РИА Новости: Българите подкрепиха мажоритарната избирателна система

  • българия-
  • референдум-
  • мажоритарна избирателна система-
  • мажоритарни избори-
  • избори-
  • риа новости

Руската информационна агенция се позова на данни от Галъп Интернешънъл

Снимка БТА

В България днес се проведе национален референдум, паралелно с президентските избори в страната. Според данните на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" 79% от българите, взели участие в националното допитване, са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система. Това коментира руската информационна агенция РИА Новости.

Според агенцията, избирателната активност на референдума е била 47%, като гражданите отговаряха на три въпроса.

На първия въпрос: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", 79% са дали положителен отговор, а 16,4% са отговорили отрицателно.

На втория въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?". 70,6% от българите са отговорили с "да", а 26,5% — с "не".

На третия въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" — с "да" са отговорили 80%, а с "не" — 16,3%.

Руската агенция коментира, че за пръв път гласуването в страната е задължително за всички граждани. 

В момента българският парламент се състои от 240 депутати, които се избират с пропорционалната система в 31 многомандатни района.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини