Отидете към основна версия

873 3

България подкрепя Молдова по пътя й към интеграция с Европейския съюз

  • росен плевнелиев-
  • плевнелиев-
  • молдова

Република Молдова остава решена да продължи по пътя към интеграция с Европейския съюз и ще положи амбициозни усилия през следващите две години да изпълни критериите за членство, независимо дали ЕС ще бъде готов да приема нови членове. Това уверение получи държавният глава Росен Плевнелиев по време на разговорите си в Кишинев.

Напредъкът на Молдова по пътя към интеграция с Европейския съюз, ситуацията в двете страни след провелите се на 13 ноември президентски избори и перспективите за сътрудничество в редица области от взаимен интерес обсъди държавният глава Росен Плевнелиев с министър-председателя на Молдова Павел Филип и с председателя на Парламента Андриан Канду.

България подкрепя приятелска Молдова в евроинтеграционния процес и ще продължи с готовност да споделя опита си в тази област, увери от своя страна българският президент.

По време на разговорите Росен Плевнелиев подчерта необходимостта от извършването на необходимите тежки реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията, облекчаването на условията за малкия и средния бизнес, реформа на банковия и финансовия сектор, укрепване на регулаторите, които да гарантират равнопоставеност на стопанските субекти, и редица други. България премина през всички болезнени етапи, но днес българските граждани пътуват свободно, икономиката нараства, преките чуждестранни инвестиции се увеличиха многократно, посочи държавният глава и призова молдовските власти да бъдат открити и да търсят българския опит.

На 16 ноември президентът Росен Плевнелиев ще направи посещение в Тараклийския район, където ще се срещне с представители на местната власт и ще разговаря със студенти от Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини