Отидете към основна версия

20 Ноември, 2016 18:56, обновена 20 Ноември, 2016 18:56 2 065 14

Ангела Меркел се кандидатира за четвърти мандат

  • ангела меркел
Снимка: БТА/АР

Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално кандидатурата си за четвърти мандат на парламентарните избори през 2017 година, съобщиха източници от нейната партия, цитирани от ДПА. 

62-годишната Меркел е казала на ръководителите на нейния Християндемократически съюз (ХДС), които днес заседаваха в Берлин, че има амбицията да бъде преизбрана начело на съюза на конгреса през декември. След което да се кандидатира отново за канцлерския пост на парламентарните избори, посочват източниците.

Очаква се довечера Ангела Меркел да обяви официално кандидатурата си на специална пресконференция. Вчера вицеканцлерът Зигмар Габриел от Социалдемократическата партия заяви, че Меркел ще се кандидатира. Парламентарните изборите са през септември догодина.

Социологическо проучване за в. "Билд" показа, че 62-годишната Меркел има всички шансове да оглави за четвърти път германското правителство след този вот. Повече от половината й сънародници желаят преизбирането й за още един мандат като федерален канцлер.

При успех в следващите общи избори Меркел ще бъде на власт до 2021 г. По този начин лидерът на ХДС ще се изравни с Хелмут Кол и Ото фон Бисмарк като най-дългогодишен ръководител на правителството. Меркел е канцлер на Германия от 2005 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: