Отидете към основна версия

1 286 0

Пожар и хакерски атаки срещу френско сатирично списание (видео)

  • шарли ебдо-
  • мохамед
Хакнатият сайт на списанието.

Редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо“, чийто днешен брой е посветен на изборите в Тунис, беше унищожена от умишлен пожар. По предварителна информация на полицията, той е причинен от хвърлена самоделна запалителна бомба, пише в. Фигаро“.

След полунощ беше хакнат и сайта на списанието. На заглавната страница беше поместена снимка от традиционния хадж в Мека и превод на френски: „Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк“.

Пожарът избухнал малко след полунощ около 1 часа и вече е потушен, като няма пострадали, посочи източник от полицията. Според силите на реда пожарът е предизвикан от хвърлен коктейл „Молотов“, уточнява в. „Паризиен“.

Парижките медии коментират, че пожарът в редакцията на „Шарли ебдо“ може би е отмъщение на радикални ислямистки елементи.

Специално за броя, посветен на Тунис, името на списанието беше изписано „Шериат ебдо“, а за главен редактор беше обявен пророкът Мохамед, за да се ознаменува победата във вота на ислямистката партия Ен Нахда (Възраждане).

„Всичко е унищожено“, заяви един от коментаторите на списанието Патрик Пьолу, според когото пожарът е пряко свързан именно с темата на днешния брой.

„В Туитър и Фейсбук получихме не малко протести, заплахи и обиди, които редакцията се канеше да предаде в полицията", посочи той.

Списанието беше обект и на заплахи през 2006 г., когато препубликува скандални карикатури на пророка Мохамед, припомня в. „Монд“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини