Отидете към основна версия

4 342 11

Краят на Запада приближава

  • западен свят-
  • доналд тръмп-
  • международни отношения-
  • политика-
  • западни сили-
  • запад

Светът, какъвто го познаваме днес, ще се промени след избирането на Тръмп за президент на САЩ

Снимка АП/БТА

Западният свят, такъв какъвто го познаваме, загива пред очите ни. Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ беше събитието, което постави началото на края на това, което днес наричаме „Запад“.

Според бившия германски външен министър Йошка Фишер, политиката, която Тръмп обещава да следва, след встъпването си в длъжност на 20 януари, ще преобърне международните отношения и ще пренареди силите, които доминират в глобален мащаб.

В своя анализ за сайта Project Syndicate Фишер пише, че президентството на Тръмп ще нанесе големи щети на американската вътрешна и външна политика. „Тръмп спечели президентския пост, пренебрегвайки почти всяко неписано правило в американската политика. Той победи не само Хилари Клинтън, но и ядрото на Републиканската партия“, пише германският политик.

„Безсмислените американски войни в Близкия изток“, както и други аспекти от намесата на САЩ в международните отношения, бяха сред най-критикуваните теми от Тръмп по време на предизборната му кампания. Сега той най-вероятно ще поведе Съединените щати по пътя към изолационен национализъм, отнемайки настоящата им роля на гарант за сигурността на западните страни и защитник на международния ред, създаден върху основите на свободната търговия и глобализацията.

Четете пълния текст на коментара на Йошка Шишер във Факти.бг!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Зоват Китай да отговори на Тръмп с ядрено оръжие

    Китай трябва значително да увеличи своя арсенал от ядрени оръжия, в отговор на провокациите от новия американски президент Доналд Тръмп. За това призо ...
    08.12.2016
    2 215
    4
  • Сбогом на Запада

    Анализът е на Йошка Фишер за сайта Project Syndicate Йошка Фишер беше германски външен министър и вицеканцлер в периода от 1998 г. до 2005 г. През ...
    07.12.2016
    9 331
    26