7 Декември, 2016 08:00 9 295 26

Сбогом на Запада

  • западни сили-
  • политика-
  • доналд тръмп-
  • международни отношения-
  • западен свят

Доналд Тръмп ще нанесе големи щети на американската вътрешна и външна политика

Сбогом на Запада - 1
Снимка АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Йошка Фишер за сайта Project Syndicate

Йошка Фишер беше германски външен министър и вицеканцлер в периода от 1998 г. до 2005 г. През тези години Германия показва силна подкрепа за намесата на НАТО в Косово през 1999 г., а след това се противопостави на войната в Ирак. Фишер влезе в политиката след участието си в студентските, антивоенни протести през 60-те и 70-те години. Той изиграва значителна роля при създаването на германската Зелена партия, на която е лидер в продължение на почти две десетилетия.

Сега, след като Доналд Тръмп бе избран за президент на САЩ, краят на онова, което до този момент наричахме "Запад", стана всичко друго, но не и сигурен. Този термин описваше трансатлантическия свят, който се роди след двете световни войни на двадесети век, преобърна международния ред по време на четири десетилетната Студена война и господстваше в световен мащаб — до сега.

Западът не трябва да се бърка със "Западното полукълбо." Макар западните култура, норми и преобладаваща религия като цяло да произхождат от Западното полукълбо, с течение на времето те се превърнаха в нещо по-различно. Основният характер на Западното полукълбо се формира в продължение на векове от Средиземноморския регион (макар за развитието му да имат важен принос части от Европа, намиращи се на север от Алпите). Западът, от друга страна, идва отвъд океана и е рожба на ХХ век.

Когато започва Първата световна война, тя всъщност представлява европейски конфликт и е между Централните сили и съюзилите се Великобритания, Франция и Русия. Тя се превръща в истинска световна война едва през 1917 г., когато САЩ се намесват в свадата. Това е моментът, в който започва да се оформя това, което сега наричаме Запад.

Можем да кажем обаче, че Западът получава своето удостоверение за раждане по време на Втората световна война. През август 1941 г., след като нацистка Германия напада Съветския съюз, британският премиер Уинстън Чърчил и президентът на САЩ Франклин Рузвелт се срещат на военен кораб край бреговете на Нюфаундленд и подписват Атлантическата харта. Това споразумение по-късно ще се превърне в НАТО, организацията, която в продължение на четири десетилетия ще дава власт на един съюз от независими демокрации с общи ценности и пазарни икономики, да противостоят на съветската заплаха — и която гарантира сигурността на Европа и до днес.

По принцип, Западът е създаден върху поетия от Америка ангажимент да защитава своите съюзници. Западният ред не може да съществува без решаващата роля, която е отредена на САЩ и която сега може да бъде отречена при управлението на Тръмп. В резултат на това бъдещето на Запада, сам по себе си, е заложено на карта.

Никой не може да бъде сигурен какво ще означава за американската демокрация избирането на Тръмп или какво ще направи той, когато встъпи в длъжност. Но ние вече можем да направим две разумни предположения. Първо, неговото президентство ще нанесе големи щети на американската вътрешна и външна политика. Тръмп спечели президентския пост, пренебрегвайки почти всяко неписано правило в американската политика. Той победи не само Хилари Клинтън, но и ядрото на Републиканската партия. Не съществува почти никакво основание да смятаме, че след 20 януари той изведнъж ще се откаже от тази печеливша стратегия.

Също така, можем да предположим, че Тръмп твърдо ще се придържа към обещанието си да "Направи Америка отново велика". Без значение какво се случва, това обещание ще стои в основата на неговото президентство. Бившият президент Роналд Рейгън също обеща това, но неговото обещание дойде в момент, когато САЩ, все още ангажирани в Студената война, можеха да следват имперски подход.

В резултат на това Рейгън предприе мащабни действия за превъоръжаването на САЩ, които в крайна сметка доведоха до краха на Съветския съюз; той също така проправи пътя за американския икономически подем с огромно нарастване на вътрешния дълг.

Тръмп обаче не разполага с лукса на имперския подход. Точно обратното, по време на предизборната си кампания Тръмп непрестанно критикуваше безсмислените войни на Америка в Близкия изток, а неговите поддръжници не искат нищо повече от това, САЩ да се откажат от своята глобална лидерска роля и да се отдръпнат от света. Съединените щати, които се движат към изолационен национализъм, ще продължат да бъдат най-силната страна в света, но с една голяма разлика, те вече няма да са гарант за сигурността на западните страни или защитници на международния ред, създаден върху основите на свободната търговия и глобализацията.

Единствените въпроси, които остават сега, се отнасят до това колко бързо ще се промени американската политика и колко радикална ще е тази промяна. Тръмп вече обеща да изхвърли на боклука Транстихоокеанско партньорство (ТТП) - (едно от най-големите мултинационални споразумения за търговия), подписано от 12 държави — решение, равняващо се на подарък към Китай, независимо дали го осъзнава или не. Освен това той може да направи и друг подарък на Пекин: намаляване на американския ангажимент в Южнокитайско море. Така Китай съвсем скоро може да се окаже новият гарант за глобална свободна търговия — а вероятно и новият световен лидер в борбата с изменението на климата.

По отношение на войната в Сирия Тръмп с лекота може да остави съдбата на тази опустошена страната в ръцете на руския президент Владимир Путин и Иран. На практика това ще преобърне баланса на силите в Близкия изток, което ще има тежки последици далеч извън рамките на региона; от морална гледна точка, това би било жестоко предателство срещу сирийската опозиция и голяма услуга към сирийския президент Башар Асад.

И ако Тръмп отстъпи пред Путин в Близкия изток то човек се замисля какво би правил по отношение на Украйна, Източна Европа и Кавказ. Трябва ли да очакваме Ялтенска конференция, версия 2.0, която да признае новата сфера на влияние на Путин?

Новият курс, който Тръмп ще очертае за САЩ вече се усеща; ние просто не знаем колко бързо ще отплава този кораб. Много ще зависи от съпротивата (както от демократи, така и от републиканци), с която Тръмп ще се сблъска в Конгреса на САЩ, както и от отпора, който ще срещне в лицето на по-голямата част от американците, които не са гласували за него.

Но ние не трябва да таим каквито и да било илюзии: Европа е твърде слаба и разединена, за да замести САЩ в стратегическо отношение; а без американското лидерство Западът не може да оцелее. И ето как Западният свят, такъв какъвто го познаваме днес, почти сигурно ще загине пред очите ни.

И така, какво следва? Китай, в това можем да бъдем сигурни, се готви да заеме мястото на Америка. А в Европа гробниците на национализма вече бяха отворени. С течение на времето те отново ще освободят своите демони, които ще плъзнат по континента и по света.

Превод: Милена Трачева

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    28 5 Отговор
    Който е написал статията яко е легнал на Америка. Не можешо нез Америка. Америка щяла да се сгромолясва ако намали военните разходи и спре да воюва абе големи глупости

    Коментиран от #10, #17

  • 2 NAZI

    53 9 Отговор
    Голямо плюене се удря по Тръмп, явно здраво е бръкнал в г.за на соросоидите и разните еврюхи. Жив и здрав да бъде!
  • 3 жвачка

    7 21 Отговор
    слабостта на европа усърдно и непрестанно "се обгрижва" от русия. сега си има име дори- хибридната война на русия. тъй като не е "гореща" война, хибридната война няма как да е друго, освен студена война, нацелена директно към европейския съюз. тръмп е нарцис и търговец най-вече. ако направи америка още по-богата и още по-силна, той трябва да продаде постигнатото. от световен полицай, биещ лошите през ръцете, америка на тръмп може да се превърне в безцеремонния световен рекетьор,просто въртейки около показалец недостижимите си супероръжия и всякаква друга мощ. /това не ти е кресльото путлер, дето опуши моретата с "кузя"- носачът на безаналоговите руски самолети с подводно базиране/ тази поза ще подхожда на манталитета на досегашния тръмп - върти пръст и светът му застава на четири крака. но това е само хипотеза. тръмп обича да създава, а по неизбежност и за негов душевен комфорт, други разрушават, разчиствайки терен за творенията му. затова тръмп ще превърне европа в силно милитаризиран субект, в железен юмрук. разбира се, с много парична,технологична и логистична помощ от ухиления тръмп - продал е "малко сила" на европа,но пък тя ще бъде европейския "чичо сам". и без друго земетръсния район на света всеки момент ще се измести към азия. западът никъде няма да изчезне. и как би могло с тази супербогата и супермощна америка зад гърба,която тръмп ще направи?!
  • 4 Denis

    28 3 Отговор
    ...ще нанесе големи щети- означава ли че ще спре войните и ще спре да се бърка в интересите на другите държави чрез износ на демокрация и спасение.
  • 5 Morgoth

    29 2 Отговор
    "Запада" загуби своя враг в лицето на СССР след което се остави да бъде превзет отвътре от политическа класа със социалистическо-либерален уклон. Запада в момента е впроцес на самоунищожение и кулурно и политически. Остава му единствено икономиката, но тя просто следва инерцията на големите пари които не се топят лесно. При застаряващо население свикнало да живее добре и разтящи гета пълни с млади и неграмотни хора въпрос на време е икономиката да се срине.
    Запада се нуждае от промяна! Дали Тръмп ще доведе тази промяна само времето ще каже. Но Европа макар и много закъсняла започна да се раздвижва. Свободата да изкажеш анти-либерално мнение се завръща. Олант си замина, а Меркел започна да говори, че трябва да се забранят бурките.

    Коментиран от #25

  • 6 mf2

    31 3 Отговор
    Йошка по-добре да каже какви щети нанесе на Европа дъртата вещица, любителката на черни патки?
  • 7 агент08

    22 3 Отговор
    Viva Trump!
  • 8 Коки

    15 1 Отговор
    Колко ми е кеф,че тези наглеци от европа няма да могат да годсподстват над бедните държави като нашата в Европа и да ни изпозлват.Затова реват!
  • 9 еее

    8 2 Отговор
    точно такива като Йошка матрешка , който се клати и се навежда ще изчезне Европа...
  • 10 Лупи

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър":

    Статията е добре анализираща фактите. Ние вероятно ще станем световен лидер по трети пол и с това ще спечелим престижа в Оскар. За най-атрактивната филмова режисура на Баце Гоце Мастан и останалата местна паразитна сган. На следващите избори ще идем като безполови третополци да преизберем поредната ни гробокопаческа мижитурка на врата и с това ще смаем дори Брюксел. Ще се роди заради нас новата поговорка - Овцата вълка си мени, но нрава не! А САЩ и Япония ще станат световни лидери по бонзай и тексаски кактуси и ще засилят икономиката си. Предполагам, че местните комунделници ще искат нов комунизъм, но и прасетата знаят, че с мръсни лапи пазач на банка не се става и няма да им повярваме и ще искаме демокрация, но няма да ни дадат щото са си алчин прасета за власт. Е, това предсказание за следващите 40 години. Към 2030 щели да кацнат официално извънземните...не от Чикаго Булс, а истински, Баце щял да строи НС с фанфари и да ги посрещнем надупени какъвто ни е манталитета да посрещаме който се появи отнейде. В тяхна чест, щели да нарекат новата зала Армеец зала Космодрум. И да бъдат откраднати няколко милиона от еврофондове за строителството и. Аз ще съм умрял от ядове, но ще гледам от царството небесно театъра тук. Все още ще има врабчета и слава Богу.... но хамстери не Котките щели да ги изядат от глад.
  • 11 Ха ха ха

    7 1 Отговор
    Западно полукълбо ХО ХА ХА ХА
    развеселихте ме това журналиста писал статията или йошката го измисли....
    2 по география на секундата ха ха ха
    ЗАПАДНО ПОЛУКЪЛБО .....
    Северно и Южно са сътветно на юг и на север от екватора по оста на въртене на земято бе невежи такива и това не се променя където и да се намираш на земята....

    Коментиран от #14

  • 12 Tatkot0

    7 1 Отговор
    Госпожицата Милена Трачева, която е написала статията, явно е от друг свят! Дали и плащат за такива статии или тя си си измисля за да стане популярна-известна, не е ясно?! Ясно е, че и липсва смъсъла, на който да съгради правдоподобна и реална статия с привкус на топ новина, за това си ги изсмуква от други непочтени и измислени източници! Хубаво е да знаете Милена Трачева, че трябва да поинтересувате, как да ползвате дадената ви възможност да се изразявате публично място с мнения, че всяка една дума може да бъде градивна и обратното на градивно... Намерете своето амплоа в света на информация и технологии в които да реализирате себе си. Но да бъдете свободна и смирена, това е пожелание!

    Коментиран от #26

  • 13 Да ама не

    12 1 Отговор
    "А в Европа гробниците на национализма вече бяха отворени." Отвориха ги военните интервенции на САЩ и подгласници, които донесоха само смърт като свалиха светските режими в Близкия Изток и Африка. Отвориха ги като финансираха военните формирования, като Ал Кайда и ИДИЛ, и оттам – Ислямска държава, оттам и мюсюлманската експанзия на милиони араби и африканци към ЕС.
  • 14 Говедото

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    Дребнав си като баба си Донка, ама и не си много по-умен, а па и се подиграваш и злорадстваш като дедо си Харалампи
  • 15 ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА

    5 0 Отговор
    ДА ЖИВЕЙ ИЗТОКА.ДЕ ОТИВАТ СИЧКИ ЩО ПРОИЗВЕЖДАТ ПЪРВО СЕ ПООГЛЕДАТ НА ИЗТОК ЩОТ НА ЗАПАД ПРОТЕКЦИОНИЗМА Е НЕПРЕОДОЛИМ ОСВЕН АКО ГАЩИТЕ НЕ ТИ СА СВАЛЕНИ И НЕ СИ НАДУПЕН НАДОЛУ И НАКРАЯ ИЛ СА УСПЕЛИ АКО ТЪРГУВАТ НА ИЗТОК ИЛИ БОКСУВАТ И РАБОТЯТ ЗА БАНКИТЕ БАЧКАЙКИ НА КРЕДИТ.
  • 16 Дарт Мол

    8 2 Отговор
    Някои подлоги вече започнаха да треперят, че изчадието им ЕС ще се разпадне а от там и папането от яки трезори като ЕБВР ще секне! А да 40 000 чиновници на щат в Брюксел всеки от който взема по мин. 10хил. евро по голямата част от които евреи ще отидат на каресажа където им е мястото
  • 17 Крилья Советов

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър":

    А няма ли да се сгромоляса ако намали военните си разходи? Военните разходи означават работа за армията, заводите, работниците. Оръжието е американско и се изнася, погива, трябва да се произведе ново. Боеприпасите се разходват а по разчет не може да имаш по-малък брой от установеното. Пък и много хора си задават въпроса при търговете за американската армия как е възможно в магазина една отвертка да е $3, а от контрагентите на армията - $8?

    Ако Фишер е прав за бъдещия изолационизъм на САЩ, то можем да се запитаме как ще работи тяхната икономика впоследствие, защото САЩ са свързани в НАФТА с Канада и Мексико. Даже и да принуди част от американските производители да върнат производството си в САЩ, безспорно ще е, че цената и разходите, които съпътстват тези производства ще скочат до небето. Освен ако не са възможни за производство другаде, те ще станат на практика и непродаваеми навън.
  • 18 Крилья Советов

    10 2 Отговор
    Отделно, Фишер вижда възхода на Китай. Да, но силата на Китай не нараства от вчера, а още от 70-те години на миналия век. Тенденцията е да се формират наднационални съюзи, които вече ще бъдат доминирани от други центрове на властта и икономическата активност - БРИКС, Шанхайската организация за сътрудничество, Евразийски съюз... Редица държави, които не са в Европа и Сев. Америка, се развиват с темпове на растеж много над европейските темпове, а често са и с двуцифрен ръст. Така че това е положението в света - досега доминираха европейските държави и САЩ, от утре на ред ще е Азия с нейните бързо растящи икономики. САЩ и да се отдръпват, и да не се отдръпват, Китай израства високотехнологично, а еврогейовете ще стоят и гледат умно. Дори британците се усетиха, че парите са в Изтока.

    Коментиран от #21

  • 19 Трънки

    7 2 Отговор
    Китай бил "лидер в БОРБАТА с изменението на климата" :D Леле майкоо.... Китай е лидер, но не в "борбата" а в ИЗМЕНИЕТО на климата. Китай и всички мръсни корпоративни свине, които решиха а произвеждат боклуци които трябва да се сменят всяка година и след това да трупаме на боклука! Как пък нямаше изменение, когато си купувахме маратонки веднъж на 5 години а нов телевизор - на 10 - 15 години? С всичките ДВГ с разход от по 15/100 нагоре, без глупави "регулаторни мерки за Со2 и т.н. измислени машинации?
  • 20 Пепи

    6 2 Отговор
    Ако отидеме много на запад отиваме познайте къде ???? В Русия
  • 21 жвачка

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "Крилья Советов":

    и двата ти поста показват т.н. провинциално мислене, което ще рече, че генерализираш инфото,което е ново за теб и в резултат представите ти не са адекватни. освен това твърдиш неверни неща: че досега сащ и европа били се развивали,а сега било ред на азия /страх те е да напишеш и русия,а ти се иска, знам/ ами, въобще е обратното- от 30 години почти ръста на икономиките в азия е с проценти,които никога не са били достигани в сащ и европа. освен това правиш непростимия пропуск като по комунистически ЗАБРАВЯШ ФАКТА, че китай СТАНА ДНЕШНИЯ КИТАЙ ПО ВОЛЯТА НА ЗАПАДА, С ПАРИТЕ НА ЗАПАДА И ТЕХНОЛОГИИТЕ НА ЗАПАДА. да си чувал,че войните се водят за пазари, заради пазарите? западът построи СВЕТОВНАТА РАБОТИЛНИЦА КИТАЙ като се отвори КАТО ПАЗАР за стоките. днес китай има целия свят КАТО ПАЗАР и затова,докато това е така, никога няма да нападне пазарите си. ТОВА БЕШЕ АМЕРИКАНСКАТА ДОКТРИНА, СТОЯЩА В ОСНОВАТА НА СЪЗДАВАНЕТО НА ДНЕШЕН КИТАЙ. китайците отлично го знаят. не го знаят позитанските баламурници. ако нямаше комунисти нямаше вечно да се говори за противопоставяне -тия на ония...,а да се планира и работи за интеграция и глобализация, които раждат силата и моща на човечеството. но не би- постоянно хвърчат чукове и сърпове по колелата на прогреса, което си го знаем...

    Коментиран от #22

  • 22 стуянчолайномета

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "жвачка":

    здрасти тянка, пак ли смени ника и се правиш на ощипан?

    Коментиран от #23

  • 23 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "стуянчолайномета":

    аз не си сменям ника ,но твоя кои е?виждам че всеки ник дето е с инфо различно от вашето е мои :))))))))))))))!аз не съм фен на тръмп ,което ме прави вече и проблем за хипотезата ви че съм на заплата от козяк.трябва да измисилите нова .смятам че тръмп е проблем,тои няма идея ,а популиски обещава на куция крак ,а на слепия очи :)!нямало да бъде милитари ,а се обгражда само от воинолюбци,щял да се разбере с русия ,а изгражда консервативна русофобска администрация ,щял да оправи тва да направи онова и т.н. щуротии.като дебатираше с хилари само се объркваше и отричаше от предните си твърдения,сега е същото.щял да прави нoв ред ама къде е този нов ред в идеите му ?като ще го прави нека обясни кво има като идея да се случи,а не да обещава на всички всичко.остана малко време до влизането му в длъжност и ще видим,кво толкова ще направи.
  • 24 Besucher

    1 0 Отговор
    Тоя наистина е зелен и прост с това робско мислене Обединена Европа по добре да отиде в историята. За да оцелее Европа също като Сащ трябва да си седне на дупето никой няма нужда от внос на демокрация, всъщност тя трябва отдавна да е в историята но и този ден ще дойде защото взе много да прелича на комунизма все го строиш и все недостроено мдааа. Има нужда ат нещо практично и семпло ааа и разбира се справедливо. Робокрация - Basta
  • 25 Гост читател

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Morgoth":

    Ти ако смяташ ,че запада е пълен с гета с неграмотни хора- скоро ходил ли си по българските села и малки до средни градове? Май не си. Аз често ходя- селата на България са ПЪЛНИ почти само с цигани.Неграмотни, в крайна бедност.Крадат ,насилват малкото останали българи. Самонастаняват се в къщи на починали хора и после наследниците на тези имоти не могат да ги изгонят.Полиция-липсва.Държавни органи-липсват. В градовете - настоящото поколение расте абсолютно неграмотно. Елементарни морални ценности -липсват.Елементарно възпитание-липсва. Мисля,че това са много по-важни проблеми за нас и ти трябва да се тревожиш за тези проблеми,а не да четеш опело на запада. Трябва да се тревожиш за нашия крах,защото той е много по-близо.
  • 26 Гост читател

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Tatkot0":

    Неграмотнико, Милена само я е превела.Написал я е някой друг.Чети бе,чети, ако можеш.