Отидете към основна версия

3 188 4

Обама: Ислямска държава ни изненада

  • барак обама-
  • ислямска държава-
  • сащ

Той признава, че американското разузнаване не е очаквало разрастването на групировката

Снимка: БТА/AP

„Разрастването на Ислямска държава дойде като изненада за американското разузнаване.“ Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю пред CNN.


Той сам признава, че възходът на групировката в Ирак и Сирия го е накарал да вземе едни от най-тежките решения в воя мандат.

„Тук не говоря просто за масивното присъствие на ДАЕШ в Сирия и Ирак. Говоря и за големите сухоземни офанзиви, довели до превземането на град като Мосул например. Това не беше в радара на американското разузнаване.


Не предвидихме насилието, което ще се развие в Алепо. Избягването на голям наземен конфликт в Сирия, беше най-умното решение от избора от лоши варианти, който ни беше предложен.


Не мисля, че ако бяхме оставили онези 10 000 военни в Ирак, те щяха да могат да удържат разрастването на Ислямска държава. Ние разположихме нашите военни така, че да могат да ударят Асад, ако той не предаде химическите си оръжия. Факт е, че той премахна тези оръжия по безпрецедентен начин.

Дали сме изпълнили сложната политика в региона? Не мисля. Във външната политика обаче съвършенството е трудно постижимо. На кормилото все пак беше един простосмъртен като мен. Мисля обаче, че взимахме най-добрите възможни решения. Това можехме да направим“, заяви Обама.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини